Kommuneqarfik Sermersooq holder dampen oppe

Kommuneqarfik Sermersooq er fortsat et afgørende lokomotiv i Grønlands økonomi. Det ligger fast efter hovedstadskommunens præsentation af det kommende års budgetter i dag.
01. december 2010 16:04

Trods et anslået underskud næste år i omegnen af 74 millioner kroner buldrer økonomien der ud ad med en omsætning på 1,4 milliarder kroner.

Underskuddet dækkes ind af en velpolstret kommunal kassebeholdning, der aktuelt er på godt 194 millioner. Derfor er der råd til at holde kommuneskatten i ro på de sidste mange års 25 procent, således at det samlede skattetryk for kommunens 21.000 borgere alt i alt bliver på 42 pct.

Ifølge borgmester Asii Chemnitz Narup (IA) er de økonomiske overgangsproblemere i kølvandet på kommunesammenlægningerne overstået. Der er styr på økonomien nu. Alle kommunens forretningsgange er i et tæt samspil mellem den politiske ledelse og de administrative medarbejdere på alle niveauer gået efter i sømmene. Der er blevet strammet op mange steder.

- Der er gennemført besparelser, uden at grønthøsteren har været fremme, som borgmesteren præciserede flere gange, da hun i dag havde inviteret pressen til talgymnastik. Her præsenterede borgmesteren i øvrigt de tilstedeværende for et helt nyt udtryk for besparelser. De hedder nu i kommunalpolitisk jargon - politisk og administrativ nytænkning.

Men uanset besparelser og nytænkning så bliver råd til lidt af det hele. Der pumpes 164 millioner kommunale kroner ind i bygge- og anlægssektoren - Hovedsagelig til nye boliger til Nuuk og Tasiilaq. Samtidig er der afsat 41 millioner kroner til udvidelser af lufthavnen og atlanthavnen i Nuuk, når og hvis de to projekter bliver skudt igang af Selvstyret. Alle sammen investeringer i fremtiden til sikring af Nuuks position som landets hovedstad.

Og når det regner på præsten, så drypper det på degnen. Med på budgettet er også 70 millioner kroner, der via den fælleskommunale udligningsordning overføres til landets mindre velhavende kommuner.