Kommuneqarfik Sermersooq henter inspiration på Bornholm

Bornholm oplever, ligesom Kommuneqarfik Sermersooq, udfordringer med øget urbanisering og fraflytning fra de mindre bosteder. Dertil har Bornholm et lavt uddannelsesniveau, lav personindkomst, lav sundhedsprofil, store udgifter til overførselsindkomster, høj arbejdsløshed og mange udsatte børn og unge. På trods af disse udfordringer har Bornholm en lang række succeshistorier indenfor erhvervslivet.
Skrevet af Peter Troelsen
12. juni 2012 13:47

Det har fået kommunens erhvervsudvalg til at tage på studietur i solskinsøen i Østersøen. På Bornholm har nicheproduktionen kronede dage og er en meget stor del af overlevelsesgrundlaget på øen. Her fik man ny inspiration og nye ideer med hjem. Fremtiden må så vise, om de bornholmske ideer kan overføres til Kommuneqarfik Sermersooq.

-Der er ingen tvivl om, at succesfuld nicheproduktion drives af mennesker med et højt personligt engagement. De forstår, at de ikke får direktørløn med det samme. Jeg kan også se, at det er nødvendigt at være indstillet på, at man ikke nødvendigvis kan leve af én ting, men at det kan være en kombination af flere små erhvervsaktiviteter der skal til, for at opretholde en fornuftig indkomst,” udtaler Erhvervsudviklingsformand Esmar Bergstrøm.

På Bornholm har man gjort meget for at få øen til at blomstre, og fremtiden ser lys ud for bornholmerne. Produktiviteten er høj og man vil i fremtiden komme til at mangle arbejdskraft på øen.

-Vi har, dels via 400 mio. kr. fra EU, og dels med flid og sammenhold fået skabt et godt erhvervsklima her på øen. Dels har vi de små virksomheder, der laver nicheprodukter som øl, snaps, honning og lakrids, og dels har vi været dygtige til at få arbejde ind, hvor vi laver de første dele af en længere produktion. Vi har haft god hjælp af Business Center Bornholm, når det gælder markedsføringen, men ellers er det de enkelte iværksætteres eget initiativ, der har båret frugt, fortæller medlem af beskæftigelsesudvalget i Bornholms Regionskommune Martin Steen Jørgensen (V).

Ligeledes indgår oplevelsesøkonomi som en central del af markedsføringen. Samtlige iværksættere sælger deres produkter, dér hvor de laves. Dermed bliver købet af et produkt ikke bare en vare, men en oplevelse og et minde. Glaspusteren arbejder med det rødglødende glas ved siden af udstillingen, isen og de fyldte chokolader produceres nænsomt og opmærksomt for øjnene af sultne kunders blikke.

- En vigtig årsag til succesfuld iværksætteri er evnen til at stå sammen, samarbejde, reklamere for hinanden og udveksle viden og erfaring. Erhvervslivet bør se hinanden som samarbejdspartnere frem for konkurrenter. På Bornholm har iværksætterne etableret et koordineret system for fælles markedsføring af deres produkter. Det får dem til at stå meget stærkere på markedet, end hvis de havde gjort det hver for sig”, afslutter Esmar Bergstrøm.

Deltager på Erhvervsudviklingsudvalgets udvalgsrejse var Esmar Bergstrøm, formand /Nuuk, Søren Lyberth /Paamiut, Gert Ignatiussen /Tasiilaq, Martha Abelsen /Nuuk og Ane Egede Mathæussen /Nuuk.