ANALYSE Kommuneopdeling ligger på Siumuts bord

Måske indgår en ny kommunalreform i disse dage i forhandlingerne om et koalitionsgrundlag, og meget vil være op til Siumut, når det gælder dette emne i forhandlingerne.
03. december 2014 15:38

Et af de håndfaste valgløfter fra Siumut var en opdeling af Qaasuitsup Kommunia, og i starten af valgkampen blev en opdeling af Sermersooq også et stort diskussionsemne.

- Qaasuitsup Kommunia skal deles i to eller tre kommuner.

Således lød ordene faktisk fra Vittus Qujaukitsoq den 23. oktober, da Siumut præsenterede sit valgprogram.

 

Kommuneopdeling i S-valgprogram

På side 10 og 11 i valgmaterialet kunne man læse, at "det må vurderes," om der skal fødes tre nye kommuner af Qaasuitsup Kommunia og også om Østkysten skal udskilles fra Kommuneqarfik Sermersooq som en kommune for sig selv. Vælgerne kunne læse om en mulig fordobling af antallet af rådhuse i landet i dag.

Læs også Ekspert: Der bliver ingen opdeling af Qaasuitsoq

Selvom Naalakkersuisut formelt set venter på resultatet af en evalueringsrapport, der skal fortælle om kommunalreformen er gået godt eller dårligt, så er denne tid afgørende for, om der vil komme opdelinger. Spørgsmålet afhænger nemlig af, hvilke partier Siumut kan finde sammen med i et nyt Naalakkersuisut.

 

Naleraq muligvis tilfredse

Hvis man starter med Partii Naleraq, så var det jo formand, Hans Enoksen, der gennemførte kommunalreformen i 2009 til stor gavn for hans egen hjemkommune, Qeqqata, som blev landets mindste. Qeqqata Kommunia er 'smørhullet', som ikke ligesom de tre andre kommuner døjer meget med protester fra yderdistrikter om demokratisk underskud. Naleraqs partiformand vil derfor næppe kæmpe for et nyt politisk landkort i kommunerne, selvom flere medlemmer i hans nye bygdeparti måske kan være uenige med ham.

Læs også Opdeling af kommunen valgtema i nord

Når det kommer til Demokraterne, så udtalte Justus Hansen i oktober sig kritisk overfor at udskille Østkysten fra resten af hovedstadskommunen.

- Jeg synes, at kommunesammenlægningen for os herovre i Øst har gjort vores vilkår bedre specielt indenfor det sociale område og i byggeriet.

Demokraterne må også formodes at være imod yderligere opdelinger, da flere kommuner sandsynligvis vil koste penge fra landskassen i en tid, hvor partiet mener, der er brug for sparekur.

 

Intet krav fra Atassut

På Østkysten fik Atassut et godt valg særligt partiets kandidat Mala Høy Kuko fra Tasiilaq fik mange stemmer, lidt over 300 af partiets cirka 2.000 stemmer. Dog stiller han ingen krav om kommuneopdeling i Øst til Siumut i forbindelse med dannelsen af en koalition, siger han til KNR.

Siumut er nok reelt set det eneste parti, som vil kæmpe for endnu en kommunalreform i Grønland. Om tre eller fire nye kommuner vil indgå i koalitionsgrundlaget om få dage kommer derfor til at afhænge af, hvor hårdt partiet vil stå på dette valgløfte i forhold til de mange andre løfter.

En vurdering af effekterne af kommunalreformen fra 2009 ventes færdig i løbet af det næste halve år.