Kommunens folk ikke tilfredse med Atorfillit Kattuffiat (AK)

Hovedtillidsmanden for AK i Kommuneqarfik Sermersooq Panigpak Daorana er stærkt frustreret over bestyrelsen og forretningsudvalget i Atorfillit Kattuffiat (AK). Han mener medlemmerne bliver holdt unødigt hen, og at tillidsmændene ikke får den nødvendige støtte og uddannelse.
Skrevet af Peter Troelsen
15. maj 2012 12:33

Det hører til sjældenhederne at en tillidsmand ligefrem udsender en pressemeddelelse, hvor han udtrykker stærkt utilfredshed med sin fagforenings bestyrelse, men Panigpak Daorana så det som en sidste mulighed for at råbe bestyrelsen i AK op. Tillidsmanden bakkes op af godt 100 medarbejdere hos KommuneqarfikSermersooq. De udgør i omegnen af 15 % af medlemmerne i AK.

- Siden kommunesammenlægningen i 2009 har vi efterlyst oplysninger om, hvordan vores fremtidige arbejdsforhold skal være. Hver enkelt medarbejder var blevet lovet et interview med arbejdsgiverne, og af den vej skulle man finde den arbejdsbeskrivelse, der passede til hver enkelt stilling. Nu her små tre år efter er der ikke sket noget som helst på det område, og vi har ikke kunnet råbe ledelsen af AK op, fortæller hovedtillidsmand Panigpak Daorana fra Kommuneqarfik Sermersooq.

Ikke overraskende er formanden for AK slet ikke enig i den kritik, der bliver rejst fra Panigpak Daorana. Erik Hammeken kan ikke genkende den kritik der er fremsat.

- Min opfattelse er, at Daorana bruger enhver lejlighed til at brokke sig og for at blive hørt. Vi giver alle vores medlemmer helt den samme behandling, og man kan ikke forvente særbehandling, bare fordi man arbejder i samme by, som vi har hovedkontor. Alle vores medlemmer bliver orienteret gennem vores kvartalsvise nyhedsbreve, fortæller formanden for Atorfillit Kattuffiat Erik Hammelken.

De tillidsmænd, der repræsenterer medlemmerne af AK, har ifølge Panigpak Daorana ikke fået den nødvendige uddannelse, så de kan varetage medlemmernes interesse bedst muligt. Det på trods af at vedtægterne i AK foreskriver uddannelse af tillidsrepræsentanter. Ifølge dem kan tillidsmænd være væk fra arbejdspladsen i op til 7 uger om året i forbindelse med deres uddannelse.

- Selv om vi har rendt AK på dørene for at blive bedre uddannede til at varetage medlemmernes interesser, har vi hver gang løbet hovedet mod en mur i form af bestyrelsen i AK. Vi har blandt andet foreslået, at vi kunne lave kurser i Danmark og af den vej få indblik i, hvordan fagforeningerne i Danmark gør på det område. Heller ikke der, var der forståelse fra bestyrelse og forretningsudvalg. Alt hvad vi har fået er et kursus i personlig udvikling, og det kan vores medlemmer jo ikke bruge til ret meget, tordner Panigpak Daorane, der håber at kunne råbe AK op på denne utraditionelle.

Fra Atorfillit Kattuffiats side fortæller man, at en stram økonomi sætter grænser for, hvilke kurser der udbydes til tillidsrepræsentanterne indenfor forbundet.

- Vi har afholdt kurser i alle regioner af Grønland, og hver gang vi har landsmøde, er der afsat to dage til at opkvalificere vore tillidsfolk. Vi har aldrig hørt kritik fra andre tillidsmænd end Panigpak Daorana, og jeg har ærlig talt svært ved at tage kritikken alvorligt. Vi mødes ofte med de ansatte i Kommuneqarfik Sermersooq, og har aldrig før hørt om nogen utilfredshed, fastslår Erik Hammeken, der håber at Daoranas kritik lige så stille vil gå i sig selv igen, da den ikke har fodfæste i virkeligheden.