Kommune Kujalleq vil have en grøn profil

De nye kommuner bør etablere en grøn profil i deres planlægning fra starten. Det anbefaler arkitekt i Kommune Kujalleq Birger Kristoffersen. De tre oprindelige kommuner i Sydgrønland havde alle en grøn profil, som kommunen nu bygger videre på, og miljøet skal tænkes ind i den nye kommuneplan.
Skrevet af Karsten Sommer
03. april 2009 15:12

Vandkraftværket er et eksempel på den grønne profil, men forbrændingsanlægget i Qaqortoq bidrager også til et mere bæredygtigt miljø. Birger Kristoffersen siger:

- Vi er i gang med at se hvordan forbrændingsanlægget i Qaqortoq evt. kan udbygges, så det kan udnyttes af de to andre byer hernede, der i dag ikke har affalds- og forbrændingsanlæg. Vi undersøger f.eks. muligheden for at vi kan sejle brændbart affald fra Narsaq til Qaqortoq, og brænde det af dér.

Udover at have kontrol med, hvad der blive brændt af i forbrændingsanlægget, udnytter kommunen overskudsvarmen til fjernvarme.

- På den måde bliver en del oliefyr unødvendige, når vi i stedet kan bruge fjernvarme til opvarmning i huse. Det handler jo om at bruge mindre olie, hvis man skal være CO2-bevidst, fortæller Birger Kristoffersen.

Udover vandkraftværket og bedre affaldshåndtering, vil kommunen også se på, om der kan bygges miljømæssigt mere forsvarligt.

- I de kommunale bygninger, kan vi jo stille krav til bl.a. isolering og sigte mod anvendelse af f.eks. solvarme. Og netop på solvarmeområdet har der også været en række privatpersoner, der i flere år har eksperimenteret med det, i flere af byerne hernede, siger Kommune Kujalleqs arkitekt.

Alle fire kommuner skal nu udarbejde en kommuneplan, der skal danne rammerne for udviklingen, og allerede her kan kommunerne tænke i grønne baner, anbefaler Birger Kristoffersen.

En af de privatpersoner, der selv har taget initiativer indenfor solvarme, er Arne Kyed fra Qaqortoq. Han mener ligesom Birger Kristoffersen, at Sydgrønlands grønne landskaber har inspireret befolkningen til at være miljøbevidste.

- Vi begyndte at forsøge os frem allerede for 10-15 år siden. Og når man så begynder at kunne se resultaterne af det, så spreder ideen sig jo. Vi startede dengang med solceller på lejrskolen. Og i dag er hele lejrskolen forsynet med vedvarende energi. Det er blevet spredt via mund til mund-metoden, siger Arne Kyed.

Arne Kyed’s firma, Solarventi-Grønland, leverer solpaneler, som udnytter solens varme til opvarmning og ventilation af huse.