Kommune Kujalleq: Budgetoverskridelser medfører en strammere kurs

Kommunen har brugt 17,4 millioner kroner for meget i det første halve år. Derfor er der nu ansættelsesstop og stop for unødvendige indkøb.
Kommune Kujalleq strammer op i økonomien, men de strengt nødvendige lovpligtige ansættelser af medarbejdere vil fortsætte, lover borgmester Stine Egede. Foto © : Inuit Ataqatigiit
Skrevet af Jens Thorin
02. august 2021 10:20

Det går ikke godt for Kommune Kujalleqs økonomi, og kommunen kan blive nødt til at optage lån.

For i slutningen af juni har kommunen brugt 17,4 millioner mere, end hvad er er anslået til at blive brugt.

Da den nye kommunalbestyrelse trådte til i slutningen af april, blev den præsenteret for en overskridelse af budgettet på 13,4 millioner kroner. Det betyder, at kommunen har brugt flere penge, end hvad politikerne i sin tid havde anslået.

Det er ikke gået bedre siden da. For i slutningen af juni måtte lokalpolitikerne erkende, at der er brugt yderligere 4 millioner kroner for meget. Altså er der brugt 17,4 millioner kroner for meget i det første halve år.

- Det skyldes forvaltningernes overskridelser af de vedtagne budgetter, forklarer borgmester Stine Egede (IA) i pressemeddelelse fra kommunen.

Midlertidig ansættelsesstop

Hun frygter at overskridelserne vil have negative konsekvenser for slutningen af året, hvis der ikke gøres noget nu. Derfor har kommunens økonomiudvalg besluttet at strammet op.

Det betyder, at kommunen dropper alle unødvendige rejser. Og så skal alle nyanskaffelser af inventar og lignende først godkendes af kommunens øverste ledelse. Og endelig er der indført midlertidigt ansættelsesstop og stop for al overarbejde i administrationen.

LÆS OGSÅ Kommune Kujalleq søger nye chefer – for de gamle er stoppet

Det er dog ikke alle ansættelser, der er sat i bero. Kommune Kujalleq mangler en del arbejdskraft, og lige nu leder den efter en socialchef, en forvaltningschef for skole- og daginstitutionsområdet og en chefjurist.

- Vores nuværende mangel på forvaltningschefer og de strengt nødvendige lovpligtige ansættelser af medarbejdere for eksempel på skoleområdet vil fortsætte, lover Stine Egede.

Borgmesteren understreger, stramninger for resten af året er nødvendige, hvis ikke der skal være negative konsekvenser for det næste års økonomi.

Kommunens økonomiske forvaltning er pålagt at finde løsninger på tværs af de kommunale forvaltninger, og resultaterne vil blive fremlagt under Økonomiudvalgsmødet den 25. august.

Kommunen har informeret Departementet for Finanser om status og for at skabe en stabil økonomi, satser kommunen nu på at optage et lån.