Kommune kræver forklaring

Nu kræver udvalget for fiskeri og fangst Qaasuiatsup Kommunia en forklaring fra Departementet for Fiskeri og Fangst om, hvorfor narhvalfangsten er blevet midlertidigt indstillet og på hvilket lovgrundlag. Udvalget er nemlig ikke blevet orienteret.
07. februar 2014 15:34

- Vi politikere i Qaasuitsup Kommunia er ikke blevet orienteret fra central side om den midlertidige lukning af narhvalfangsten. Også selvom der i pressemeddelelsen fra Departementet for Fangst og Fiskeri står, at dette er sket i samarbejde mellem departementet og Qaasuitsup Kommunia, siger Jens Kristian Therkelsen, der er formand for udvalget for fangst og fiskeri i Qaasuitsup Kommunia.

Departement for Fiskeri, Fangst og Landbrug lukkede 31. januar for narhvalfangsten i Aasiaat, Qeqertarsuaq og Uummannaq på grund af mistanke om manglede fangstrapporteringer.

Men talsmænd for fangerne i Aasiaat, Qeqertarsuaq og Uummannaq kunne i går ikke genkende denne fremstilling. De sagde, at deres medlemmer har rapporteret alle fangster, og at der ikke er sket overfangst.

Og fangstudvalget i Qaasuitsup Kommunia har her til formiddag holdt møde og kræver nu en forklaring om, hvorfor narhvalfangsten er blevet midlertidig indstillet:

- Vi finder fremgangsmåden kritisabel. Vi vil derfor vide på hvilket lovgrundlag man har valgt at lukke midlertidigt for fangsten. For vi har selv svært ved at se, hvordan man kan gøre det uden om os lokalpolitikere, siger Jens Kristian Therkelsen.

Vi har fra KNR også forsøgt at indhente kommentar af naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Finn Karlsen, men uden held.