Kommune: Dyrt at blive klogere på komposttoiletter

Qeqqata Kommunia erklærer sig mere end villig til at skifte posetoiletter ud med mere hygiejniske komposttoiletter, sådan som det på grund af sundhedsfare anbefales i en aktuel ph.d.-afhandling. Men man ved endnu ikke nok om, hvordan kompost-metoden kan fungere under arktiske forhold, lyder det.
06. juni 2012 12:52

I Qeqqata Kommunia har man overvejende gode erfaringer med de såkaldte posetoiletter, som 9000 borgere landet over hver dag gør brug af.

- At poserne skal sprættes op enten manuelt eller nogen steder maskinelt fungerer. De tømte poser bliver taget fra og brændt, så vi undgår den situation, hvor de ligger og flyder i omgivelserne eller bliver skyllet op på stranden, fortæller miljøarbejder i Qeqqata Kommunia, Lone Kristensen.

Efter en aktuel ph.d.-afhandling omkring spildevandsrensning her i landet advarede om, at posetoiletterne en væsentlig risiko for sundheden og miljøet, gjorde landslæge Flemming Stenz over for KNR klart, at han kun kan tilslutte sig bekymringen i de tilfælde, hvor poserne ikke bliver forsvarligt håndteret.

Og selv om erfaringerne i Qeqqata Kommunia altså generelt er gode, oplever man her, at poser bliver efterladt uden for huse og kan være til fare.

- Mange steder går personalet ind og skifter posen og har dermed styr på, hvordan det foregår. Det er de steder, hvor folk selv sætter den ud, at der kan være et problem med, at poserne bare ligger uden for. Hvis der er noget, der kunne forbedres, vil det derfor være, at folk kan købe en beholder eller selv lave en, hvor poserne kan lægges i, lyder det fra miljøarbejder, Lone Kristensen.

Ph.d.-afhandlingen som i sidste uge blev forsvaret på Danmarks Tekniske Universitet foreslår, at vi herhjemme udskifter posetoiletterne med såkaldte komposteringstoiletter, fordi det vil mindske risikoen for nærkontakt med spildevandet fra toiletterne.

Og anbefalingen bliver modtaget positivt i Qeqqata Kommunia.

- Vi er helt klart interesserede. Den dag der er et system, hvor vi ved, at det her fungerer og kan bære økonomisk, siger Lone Kristensen.

Miljøarbejderen mener dog, at man i dag i den grad savner erfaring med komposttoiletter under arktiske forhold, og det er dyr viden at skaffe, understreger hun.

- Vi kan ikke lave forsøg i stor skala, fordi det vil være frygteligt dyrt. Derfor er vi afhængig af at prøve med lidt. Men hvis man på et tidspunkt føler, at nu er der sikker bund, så vil det bestemt være en mulighed, siger Lone Kristensen fra Qeqqata Kommunia.

Kommunen er allerede så småt gået i gang med forsøg med komposttoiletter og har her i vinter opsat to af slagsen i baglandet ved Sisimiut.