Kommune beklager spædbarns død

Under vores tjenesterejse til Danmark har vi desværre erfaret, at en tragedie har ramt vores lokalsamfund. Et barn er afgået ved døden under tragiske omstændigheder.
10. september 2013 09:24

Vi vil i den forbindelse sende vores dybeste medfølelse og tanker til familien og til vennerne, som har mistet noget af det mest dyrebare man kan have. Uanset hvad man siger, hvad man gør, kan et sådant tab ikke erstattes. 

Vi kan også forstå, at der i pressen er stillet spørgsmålstegn ved kommunens håndtering af sagen. På den baggrund har vi naturligvis været i kontakt med socialforvaltningen. Der er tavshedspligt i sager af denne type, og vi er derfor begrænsede til at udtale os generelt, skriver socialchef Mikkel Balle og udvalgsformand Stine Egede Nørbæk i en pressemeddelelse.

Når socialforvaltningen modtager en indberetning, bliver der altid handlet. Forvaltningen kontakter altid andre offentlige myndigheder; sygehus, skoler, daginstitutioner – for at skabe sig et overblik over sagen. Hvis en af disse kan bekræfte forholdene, har socialforvaltningen mulighed for at skride til handling straks. Kan indholdet af en indberetning ikke bekræftes, fortsætter socialforvaltningen alligevel med sagen. Når der har været en indberetning bliver forældre altid indkaldt til møde i socialforvaltningen, og afhængig af sagens karakter, tilbydes et individuelt tilrettelagt forløb igennem kommunens familiecenter.

Lad os med det samme også takke de mange mennesker, som heldigvis holder kommunen og socialforvaltningen underrettet om de ting som foregår i kommunen. Børns trivsel er jo et fælles ansvar. Det er dog vigtigt, at man som borger husker at opgive sit fulde navn og adresse, således at socialforvaltningen kan kontakte den borger, som har foretaget indberetningen. Der kan være spørgsmål eller andre vigtige forhold, vi har brug for at vide.