Kommunalt it-system kan stadig bruges trods kendelse

It-systemet SBSYS som tre af landets kommuner og KANUKOKA bruger i forvaltningen er kommet i modvind.
Foto © : Flickr/ Ministerio TIC Colombia
09. oktober 2017 06:50

Ankestyrelsen i Danmark har afgjort, at det var ulovligt for foreningen bag SBSYS, at sælge det til andre, altså foreksempel de grønlandske kommuner.

Derfor skal der findes en løsning for kommunernes brug af systemet fremover. Fra flere sider lyder det dog, at kommunerne i første omgang kan tage den med ro.

Det er en forening af danske kommuner under navnet Brugerklubben SBSYS, der står bag it-systemet SBSYS som både Kommuneqarfik Sermersooq, Kommune Kujalleq, Qaasuitsup Kommunia og KANUKOKA har købt licens til.

It-systemet hjælper kommunerne med at håndtere dokumenter og sager og overholde lovgivning, ved at medarbejderne har styr på de rigtige dokumenter eller foreksempel bliver mindet om vigtige tidsfrister.

Men nu har Ankestyrelsen i Danmark afgjort, at det var ulovligt for Brugerklubben at sælge it-systemet til andre, altså blandt andet de grønlandske kommuner.

Derfor skal der findes en løsning, så de grønlandske kommuner også kan bruge systemet i fremtiden, siger Anders Bjært Sørensen, formand for Brugerklubbens forretningsledelse til KNR.

Han gør dog klart, at de grønlandske kommuner kan tage den med ro i første omgang.

- De har ret til at bruge den version af systemet de har nu. Og det gælder uanset hvilken løsning, der kommer i sidste ende, siger han.

Ekspert i digitalisering af offentlig forvaltning, Per Andreasen er enig i, at kommunerne kan tage den med ro.

- Hvis de er tilfreds med den funktionalitet, der er i systemet, så kan de jo blive ved med at bruge det, siger han.

Men det er en god idé, at finde en løsning, for systemet vil blive teknologisk forældet og derfor er det nødvendigt med en aftale med Brugerklubben eller udvikleren af systemet, så man kan forlænge systemets levetid.

- Man skal se at få lavet sig en aftale, så man inden for 2-3 år kan se en vej frem, siger han.