Forsvundne kvinder Kommission endelig gået i gang

Den landsdækkende undersøgelse i Canada om myrdede og forsvundne kvinder er nu begyndt. Det skete ved et møde i undersøgelseskommissionen, som startede i tirsdags i byen Whitehorse i Yukon territoriet.
Dommer Marion Buller er formand for kommissionen
03. juni 2017 17:20

Det er ti måneder siden, at den landsdækkende undersøgelse om myrdede og forsvundne oprindelige folks kvinder og piger blev annonceret, og siden har der været meget kritik af den langsommelige opstart af undersøgelsen.

Men nu har det første møde i undersøgelseskommissionen fundet sted og markerer samtidigt, at det egentlige arbejde for alvor er begyndt.

Mødet startede i tirsdags i byen Whitehorse i Yukon territoriet med en ceremoni med en bøn om, at disse undersøgelser vil hjælpe til at hele Inuit, indianer og métis og en hellig ild blev samtidig tændt af repræsentanter fra de tre grupper.

På vegne af Inuit var det Inuit lederen, Mary Simon, der var med til at tænde ilden. I Whitehorse’s gader gik et optog af oprindelige folk samtidig med trommer og røde flag for at vise deres støtte til denne undersøgelse.

I de tre dage, som mødet varede, skulle undersøgelseskommissionen høre vidneudsagn fra i alt 40 familier, som kunne vælge at tale offentligt, privat eller kommer med en skriftlig udtalelse.

De fortæller om de kvinder og unge piger, som blev voldtaget, myrdet eller er forsvundet og, hvad det har haft af konsekvenser for deres familier.

Antallet af kvinder og unge piger varierer meget, men det anslås, at op imod 10,000 igennem de sidste 30 år er forsvundet eller myrdet. Omkring 1000 af disse sager er aldrig blevet opklaret.

Dommer Marion Buller, der selv er medlem af Mistawasis stammen og formand for kommissionen, udtalte ved ceremonien, at det er vigtigt at hele Canada høre sandheden om den vold, som oprindelige folks kvinder ofte er udsat for.

De første vidnesbyrd var meget følelsesladede og, som en der sagde ”dette er vor måde at give en stemme til dem, der aldrig fik chancen.

De næste to år vil undersøgelseskommissionen rejse rundt i hele Canada for at høre vidnesbyrd fra de ramte familier.