Kommentatorer: Uhøflig Aleqa splitter landet

Året går mod sin slutning og de grønlandske kommentatorer Naja Paulsen, leder af journalistuddannelsen og fotograf og skribent Jørgen Chemnitz har grebet chancen til at give udtryk for deres syn på året, der gik og den nye koalitions linje i henholdsvis avisen AG og Weekendavisen.
20. december 2013 10:26

Begge langer hårdt ud efter Naalakkersuisut og særligt landets leder Aleqa Hammond, som begge mener har splittet Grønland og udtalt sig uheldigt i flere henseender.

Både Chemnitz og Paulsen skriver om Sydafrikas netop afdøde leder Nelson Mandela. En leder som Aleqa Hammond flere gange har gjort det klart, at hun spejler sig i og lader sig inspirere af. En spejling ingen af dem tilsyneladende genkender. I det hele taget fylder forholdet til udlandet.

Jørgen Chemnitz undrer sig i Weekendavisen over, Naalakkersuisuts manglende vilje til at hjælpe de nødstedte fra tyfonen i Filippinerne, påtrods af, at der er en konto for nødhjælp i den grønlandske landskasse på 500.000 kroner  var der ikke penge til hjælp.

- Hvor pengene er blevet af, fik vi ikke svar på, skriver Chemnitz og fortsætter:

- Aleqa Hammond giver ikke fem flade øre for død og ødelæggelse i udlandet, men udenlandske døde kan bruges, hvis det gavner. Det så vi senest i forbindelse med Mandelas død.

- Alle lande og folk, som har oplevet at være koloni under et andet land, har draget inspiration fra Nelson Mandelas mod, visdom og vilje til forsoning og udvikling for sit folk, lød det i en pressemeddelelse fra regeringslederen. Det er ikke første gang, Aleqa Hammond antyder, at vi i Grønland har et skæbnefællesskab med Sydafrika. Hun taler om, at vi skal have en forsoningskommission, kolonitiden er spillevende i hendes optik. Men at antyde, at vi har lidt samme skæbne som Sydafrika, er en fornærmelse, både over for Mandela og for historien om Danmarks afvikling af sin sidste koloni, lyder fra Chemnitz.

Også Naja Paulsen undrer sig i sit indlæg i AG.

- Jeg påstår og forventer ikke, at alle politikere kan være lige som Nelson Mandela, men jeg har et ynkeligt håb om, at man kan prøve. At man for eksempel, når man taler om forsoning, faktisk har et ønske om positiv udvikling, og ikke bruger selv dette begreb som et redskab, hvis eneste formål erat grave dybere grøfter mellem forskellige dele af den grønlandske befolkning, lyder det fra Naja Paulsen.

Hun peger videre på Aleqa Hammonds udmelding om, at det eneste hun har lært fra Danmark er at lave brun sovs. Noget hun i øvrigt mestre bedre end danskerne. En udmelding, der ifølge Paulsen ikke er i tråd med god opførsel.

Denne samme udmelding er også faldet Chemnitz for ørerne.

- Der er andet end brun sovs, som på glimrende vis har fundet til Grønland. Jeg vil gerne pege på to gode ting, som Grønland har taget til sig fra rigsfællesskabets sydøstlige egne, nemlig rugbrød og demokrati. Og det går rigtig godt for rugbrødet i Grønland, ikke så godt for demokratiet. Den brune sovs vil jeg overlade til Aleqa Hammond, som efter eget udsagn er en mester udi den disciplin, skriver Jørgen Chemnitz.