Kommentator: Politikeres interesser bør offentliggøres

Politikeres erhvervsinteresser har tidligere været til stor diskussion, og senest er det kommet frem, at Naalakkersuisoq for Erhverv, Ove Karl Berthelsen har personlige økonomiske interesser i etableringen af aluminiumssmelteren i Maniitsoq. Og det giver anledning til at sætte spørgsmålstegn ved, om politikeres erhvervsinteresser bør være offentlige, mener en kommentator.
Skrevet af Naimah Hussain
27. april 2011 14:23

Sten Lund ønsker ikke at kommentere på den konkrete sag, før han har flere oplysninger om selskabet, men han mener, at den slags sager generelt burde granskes nøje:

-Sammenblandingen af politiske og økonomiske interesser er altid noget man sagtens kan grave dybere i. Specielt hvis der har været forhåndsviden, som ikke er kommet til offentlighedens kendskab, siger Sten Lund.

I fjor skabte sagen om Greengems også ravage, da Ove Karl Berthelsen og Formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleists engagement i anpartsselskabet Greengems blev offentligt kendt.

Dengang lagde Kuupik Kleist op til, at større offentlighed kunne være en mulighed:

-I forbindelse med diskussionen om Greengems i efteråret 2010, tilkendegav Kuupik Kleist helt klart, at de ting man foretager sig som politiker skal kunne tåle dagens lys. Det skal vises frem for offentligheden, hvad man foretager sig som politiker, der har egne interesser.

Men politikere har også en fortid, ligesom de vil have en fremtid, når de er færdige med deres politiske karriere. Hvordan kan de så sikre sig, at der ikke sås tvivl om deres interesser overfor offentligheden og dermed borgerne?

-Det er nogle offentlige hverv de har påtaget sig i forbindelse med, at de er folkevalgte, så det har offentlighedens interesse. Og det er kun naturligt, at de ting bliver lagt frem.

Sten Lund mener, at der skal opstilles klare regler på området så de folkevalgte politikeres økonomiske interesser lægges frem for offentligheden.

-Der skal opstilles nogle regler omkring det her. Nogle helt klare regelsæt om hvorvidt man kan handle indenfor sit eget interesseområde. Specielt når man tager i betragtning at andre udenlandske virksomheder også kommer på banen her i Grønland, så er der helt klart nogle ting, som skal tegnes meget klarere. Der skal være rene linjer, så ingen er i tvivl om, hvor man kan bevæge sig henne.