Kom og se "Chokoladefabrikken"

"Chokoladefabrikken" plejer at være det folkelige udtryk for dér, hvor byerne skiller sig af med spildevand og toiletspandsindhold. Og det plejer at være et område som man holder sig langt fra på grund af lugtgenerne.
Skrevet af Karsten Sommer
08. august 2013 07:08

Men i Sisimiut vil de lave om på det.

Som en del af byens langsigtede bæredygtighedsprojekt, er byens borgere i aften ligefrem inviteret til at besøge chokoladefabrikken - eller natrenovationen - mellem klokken 19 og 21.

Her vil man fremvise et minirensningsanlæg, der på sigt har til formål at få byens spildevand renset for miljøfremmede stoffer som tungmetaller, fosfor og kvælstoffer, inden man hælder vandet ud i havet.

- Vi har i samarbejde med vores arktiske universitet, ARTEK, fundet rensninganlægget, der evner at trække de farlige stoffer ud af spildevandet, fortæller planchef Hans Holt Poulsen.

- Lige nu har det ikke kapacitet til at tage sig af alt spildevand, men folk vil ved aftenens arrangement med egne øjne kunne se hvordan plumret spildevand, forvandles til klart vand på turen igennem minirensninganlægget, siger han.

- Og på sigt er anlægget faktisk så billigt, at mange grønlandske byer ville kunne få klaret rensning af deres spildevand med det, siger Hans Holt Poulsen, der i aften får hjælp af to studerende på ARTEK til fortælle om anlægget og processen.