Kolonihavnsplaner møder modstand

Der har været protestdemonstrationer, og rygterne flyver om, at der er planer om at rive gamle bygninger ned. Det drejer sig om kolonihavnen i Nuuk, hvor borgere frygter, at den historiske bydel bliver spoleret.
Skrevet af Dorthea Johansen
26. maj 2014 13:45

Byplanlægger Bilo Høegh Stigsen mener, at kritikken er forfejlet. Han siger, at den gamle bydel, Nuutoqaq, i Nuuk ikke skal ændres eller ødelægges, men skal styrkes ved at bygge nye huse.

Bilo Høegh Stigsen afviser, at kommunen er i færd med at ødelægge Nuutoqaq.

- Det er ikke korrekt med vores briller. Vi ser den her plan som en plan, der vil styrke hele Nuutoqaq. Vi styrker fremtidsmulighederne og vil også styrke det historiske i området, siger arkitekt og byplanlægger Bilo Høegh Stigsen.

Modsat mener den lokalhistoriske forening, at den gamle bydel, Nuutoqaq, skal forblive som den altid har været.

- Vi fra lokalhistoriske forening er fuldstændig imod, at der bliver ændret noget i den gamle bydel, fordi vi mener, at den fortæller om Nuuks udvikling, Grønlands udvikling. Der startede det hele, siger Stephen Heilmann.

Bilo Høegh Stigsen deler dog langt fra den pessimistiske indstilling til planerne og glæder sig over de omvæltninger, der er lagt op til i området.

- Der skal forhåbentlig bygges mange ting over lang tid. Vi har et kommuneplantillæg, der rummer en masse ting. I det nordlige område rummer det nogle byggefelter til familiehuse, og midt i planen, i forhold til Nationalmuseet, så rummer kommuneplantillægget udvidelsesmuligheder for vores museum, som har ønsket udvidelsesmuligheder. Og så har vi den sydlige del, som indeholder mange ting. Der i blandt fremtidens hotel. Så planen indeholder en masse, siger han.

Et af de store kritikpunkter er planerne om, at der skal bygges et hotel i området. Netop hotellet har fået demonstranterne på gaden og mediemøllen i sving. Der er dog ikke noget hotel på vej lige med det første, og Bilo Høegh Stigsen garanterer, at befolkningen nok skal blive hørt, før det kan blive realiseret. 

- Det er en proces, vi er startet op med. Man skal vide, at før det kommer, så kommer der et nyt kommuneplantillæg, som også kommer i høring. Også kommer vi til at vise, hvordan hotellet kommer til at se ud. Så folk skal nok blive inddraget i denne proces.

Mange borgere har også frygtet for det gamle værft. Det behøver de dog ikke.

- Der har været snakket om værftet. Det skal ikke rives ned. Men den lille, korte del foran værftet hvor julemandens værksted har været skal nok rives ned på et tidspunkt, siger kommunens byplanlægger Bilo Høegh Stigsen.