Kollegiemangel kan koste studiet

Kollegiesituationen i København kan koste grønlandske studerende drømmeuddannelsen.
Skrevet af Martine Lind Krebs
08. august 2011 11:42

Kollegiesituationen i Danmark er værre end nogensinde. Central Indstillings Udvalget, der formidler kollegie- og ungdomsboliger til de studerende i blandt andet København regner med, at flere hundrede studerende vil stå uden tag over hovedet 1. september. Og det kan også koste grønlandske studerende drømmestudiet, siger uddannelsesvejleder fra Det Grønlandske Hus Pia Rosing Heilmann.

- Boligsituationen er meget anspændt. Der er rigtig mange danske studerende, der leder efter et sted at bo, og når de har svært ved det, har vores grønlandske studerende endnu mere svært ved det, fordi de ikke har deres netværk hernede, siger hun.

I København kommer det sandsynligvis til at betyde, at nogle studerende ikke kan starte på den uddannelse, som de ellers er optaget på. Så sent som i dag har Pia Rosing talt med en ung mand, der er optaget på jurastudiet, men som står nummer 240 på ventelisten til et kollegieværelse.

- Der kan godt gå et år eller mere, og det betyder så, at han ikke kan starte på sin uddannelse, siger hun.

Hvor mange studerende, der står i samme situation, ved Det Grønlandske Hus endnu ikke.

Har man derimod søgt ind på uddannelser vest for Storebælt, ser situationen ikke helt så sort ud, melder de øvrige Grønlandske Huse. I Odense garanterer kommunen tag over hovedet til de studerende, mens kollegiesituationen i Aalborg ikke er helt så slem, som i resten af landet.

Og Århus har en garanti-ordning, så de grønlandske studerende kommer først på ventelisten til byens kollegier og ungdomsboliger.  Det Grønlandske Hus i København vil nu forsøge at få en lignende ordning.

- Det er noget vi vil prøve at arbejde på i fremtiden, om vi kan få et samarbejde med nogle kollegier i København, så vi kan sikre i hvert fald de helt nystartede i at få en bolig.

De grønlandske huse på Fyn og Jylland har alle grønlandske kollegier med 15-20 værelser. Men de er allerede fyldt op, lyder meldingen. I København er der dog ikke noget kollegium. Over 400 unge har denne sommer søgt ind på uddannelserne i Danmark.