Kold skulder til 12.5 milliarder

12,5 milliard. Så meget har mineselskabet Greenland Mineral and Energy meldt ud, at de er klar til at investere i en ny mine i kvanefjeldet. Naalakkersiusoq for erhverv Ove Karl Berthelsen vil dog ikke umiddelbart kalde forslaget og de 12,5 millarder kroner for interessante.
Skrevet af Else Løvstrøm
12. februar 2010 16:16

Greenland Mineral and Energy kræver til gengæld for sin investering, at Naalakkersuisut godkender minedrift, hvor uran er involveret. Og det er Ove Karl Berthelsen ikke umiddelbart indstillet på.

- Det kommer sandelig an på bæredygtigheden af de mange penge og projektet. Det skal jo først vurderes, og der er mange ting, der skal gå op i en højere enhed, før jeg kan tillade mig at sige, at projektet og de 12,5 mia er interessante, siger han.

Ove Karl Berthelsen siger også, at minedrift med uranholdige mineraler først skal debatteres i befolkningen, før Inatsisartut gennemfører den endelige debat til efteråret.

Han understreger samtidig, at strålingsfaren og de miljømæssige sikkerhedsforanstaltninger også skal garanteres, før IA på nogen kan gå med til et sådant projekt.

-Befolkningen skal ud fra den viden, de får, være med til at beslutte om Kvanefjeldet skal udvindes. I sidste ende er det dog et politisk spørgsmål, siger han.

- IA skal først drøfte det internt, og selvfølgelig afventer vi også stemningen i befolkningen. Men det er vores pligt ikke bare at se 23 år frem, men også se 100 år frem for at se, hvordan minen vil påvirke det lokale samfund, siger han.