Kold luft mellem kontraktparter

Det gælder om at finde en grimasse, der kan passe, når repræsentanter for Selvstyrets fiskeridepartment og seafoodselskabet Arctic Green Food i næste uge mødes i Nuuk.
03. december 2009 14:37

Her skal de forhandle om en eventuel fornyelse af serviceaftalen for de ni bygdeproduktionsanlæg, som Artic Green Food driver rundt om i Grønland, men luften mellem parterne er under frysepunktet.

Og det har den været siden Arctic Green Food for en uge siden fyrede alle sine medarbejdere - ingen ved præcist hvor mange. Men alle fik besked på, at der ikke ville være arbejde til dem efter den 1. januar.

Det hele stod at læse i en pressemeddelelse med overskriften "Bygderne lukker og slukker". Og så blev aben i øvrigt sendt videre til politikerne.

Arctic Green Food lod meddele, at fyringerne skyldtes politikernes nøl omkring indgåelsen af en ny serviceaftale for 2010 for den videre drift af de ni bygdeanlæg. - En meddelelse, der fik naalakkersuisoq for fiskeri, fangst og landbrug, Ane Hansen til at tale om gidseltagning og afpresning.

- Jeg er nødt til at have fnansloven på plads, før jeg ved, om der er noget at forhandle om og med, og det er meddelt selskabet, understregede hun over or KNR.

Og fnansloven kom på plads dagen efter den bombastiske pressemeddelelse fra Arctic Green Food. Og nu kan man så læse på selskabets hjemmeside, at ledelsen er glad for at være indbudt til forhandlinger og derfor har besluttet sig til ikke at udtale sig til pressen, så længe forhandlingerne står på.

Men som en embedsmand siger, så vil den globale opvarmning få svært ved at påvirke forhandlingsklimaet. Arctic Green Foods udfald mod politikerne har gjort sit.

Samtidig har Inatsisartuts Finansudvalg gennem det seneste par år haft et godt øje til selskabet på grund af visse økonomiske dispositioner. Finansudvalget skrev direkte, da Arctic Green Food sidste gang fik forlænget sin servicekontrakt, at udvalget forventer, at Naalakkersuisut kritisk gennemgår de løbende rapporteringer fra selskabet for at sikre at landskassens betalinger anvendes i overensstemmelse med kontraktens målsætninger.

Forhandlingerne kommer til at foregå inden for nogle økonomiske jernrammer, set i forhold til indeværende år. Der er alt i alt afsat 15 millioner kroner på kontoen til særlige bygdeinitiativer.

Og det kan i sig selv godt være problematisk, når Arctic Greenfood sidste år alene fik lige omkring 12 millioner kroner til sine bygdeanlæg og Royal Greenland lidt mindre til sine. Men nu er der altså kun 15 millioner kroner alt i alt at gøre godt med, og det jo ikke sikkert, at alle pengene skal bruges til serviceaftaler med Arctic Green Food og Royal Greenland. Der er jo også andre, der forsøger sig med forskellige bygdeproduktioner.