Koalitionen: Bedre forhold for arbejderne i ny storskalalov

Tidligere på ugen kom IA med en bredside til Siumut. De havde ifølge IA ikke forstået storskalaloven. Nu tager naalakkersuisoq for råstoffer Jens-Erik Kirkegaard til genmæle.
Skrevet af Peter Troelsen
21. august 2013 09:12

Kirkegaard mener at den tidligere koalition hastede loven igennem med både 2. og 3. behandling indenfor et døgn. Siumut stemte hverken for eller imod, da loven skulle vedtages, fordi de ikke mente, at loven var gennemarbejdet.

-En del af kritikken fra både Grønland og udlandet i forbindelse med vedtagelsen af Storskalaloven kunne havde været undgået, hvis Inuit Ataqatigiit havde givet Inatsisartut tid til at indarbejde regler og bestemmelser, som kan sikre grønlandske arbejdstagerorganisationers stilling, siger Jens-Erik Kirkegaard.

Det nye lovforslag vil tydeliggøre de grønlandske arbejdstagerorganisationers konfliktret og retten til at foretage kollektive kampskridt til støtte for indgåelse af en kollektiv overenskomst for udenlandske arbejdstager. Med forslaget sikres, at arbejdsgiveren for en udenlandsk arbejdstager har pligt til at sørge for at dække omkostningerne i forbindelse med arbejdstagerens kost og logi, arbejdsbeklædning, hjemrejser samt forsikring.

- Forslag til Inatsisartutlov om ændring af storskalaloven indeholder væsentlige forbedringer og præciseringer, der vil styrke grønlandske fagforeningers position og indflydelse i forbindelse med storskalaprojekter og ikke mindst forbedre forholdene for udenlandsk arbejdstagere, fastslår Jens-Erik Kirkegaard.