Knud Rasmussens fotos åbner forskeres øjne

Hidtil har forskningen i klimaændringernes påvirkning af gletsjerne været hæmmet af, at forskerne ikke har kunnet kigge ret langt tilbage. Men nu har fundet af nogle glasplader med negativer fra en ekspedition i 1930'erne givet videnskabsmændene helt nye muligheder for at studere vores imponerende isbræer.
31. maj 2012 13:46

Glaspladerne er dukket op hos Kort- og Matrikelstyrelsen og stammer fra en syvende ekspedition, som polarforskeren Knud Rasmussen gennemførte, og hvor han blandt andet fotograferede østgrønlandske gletsjertunger, der endte i havet. Samlingen rummer også gamle luftfotos af områderne.

Det skriver dagbladet Politiken i dag.

Og takket være Knud Rasmussen-ekspeditionens fotos kan eksperterne nu studere effekterne af temperaturforandringer for 80 år siden.

- Nu kan vi se, hvordan de har reageret på tidligere varme og kuldeperioder, konstaterer ph.d.-stipendiat Anders Anker Bjørk fra Statens Naturhistoriske Museum.

De aldrende billeder viser, at gletsjerne nogle steder smeltede hurtigere, end de gør i dag. De gletsjere, der skrider ud i havet, trak sig hurtigt tilbage - ganske som det sker i dag.

- De er enormt følsomme over for havtemperaturerne«, forklarer den danske forsker. I midten af sidste århundrede var der temperaturstigninger i området. Årsagen er ikke helt fastlagt, men teorierne går på, at de kan skyldes mange partikler i luften, eller at årsagen var variationer i den nordatlantiske havstrøm, forklarer Anders Anker Bjørk.