KNR-TV er klar med en dokumentarserie

KNR-TV blænder i aften kl. 20.00 op for dokumentarserien "I skyggen af kajakkerne", der i fem udsendelser beskriver Grønlands politiske udvikling i perioden fra 1939 til hjemmestyrets indførelse i 1979. Og den første udsendelse handler om 1940'ernes Grønland, hvor ønsket om en åbning og en udvikling af landet blev tydelig.
02. april 2012 11:00

Det er første gang, at der her i landet produceres en dokumentarserie i den målstok.

Det er journalisten og forfatteren Tupaarnaq Rosing Olsen, der i samarbejde med KNR har produceret serien på baggrund af sin bog af samme navn. Den udkom på grønlandsk i 2002 og på dansk i 2005. Og fjernsynsdokumentaren udsendes også på begge sprog.

Serien er bygget op om førstehåndsskildringer af de nulevende personer, som har været en aktiv del af den politiske udvikling fra dansk koloni, over en status som dansk amt til hjemmestyret.

I forbindelse med sin research til dokumentarserien har hun blandt andet besøgt Dansk Filminstitut og fundet gamle film, der aldrig tidligere har været vist for offentligheden. Blandt andet en optagelse med statsminister Hans Hedtoft, der i 1948 besøgte Grønland for at høre landsrådene om de ønskede en åbning og udvikling af Grønland.

I aftenens afsnit skildres tilløbet til en udvikling af landet og ønsket om øget politisk medindflydelse og kontakt med omverdenen. Og i løbet af de følgende fire udsendelser, der alle sendes på mandage her i april, bliver der lejlighed til at komme på klodshold af de realiteter, der var en del af G-50 og G-60 planerne. Fra overgangen fra fangersamfund til fiskeri og befolkningskoncentrationspolitikken og op til 70'erne hvor politiske bevidst voksede hos befolkningen og kulminerede med hjemmestyrets indførelse i 1979.

Hvis du vil vide mere om den spændende og interessante udvikling, der har ført landet frem til Selvstyre, så stil ind på KNR-TV kl. 20.00 i aften og de følgende 4 mandage.