KNR har fjernet kandidater fra programfladen

Kandidater, der arbejder for KNR, må ikke bruge public service stationen som personligt talerør under valgkampen.
Skrevet af Jonas Fievé
31. marts 2017 10:46

Derfor har KNR valgt at fjerne to medarbejdere fra sendefladen under valget, da de stiller op til kommunalvalget.

- Når opstillet kandidater stiller op, så skal de have lige mulighed for at føre valgkamp, siger radiochef i KNR Masaana Egede, som begrundelse for, at Uju Petersen, der arbejder som freelancer, ikke er at finde på programfladen under valget.

LÆS OGSÅ Siumut-kandidat får ingen fordele hos Sermitisaq.AG

Public service medier skal behandle kandidater ens

Den anden Hans Jukku Noahsen, som arbejder for tv-afdelingen, er også taget af sendefladen under valget. Ifølge en mediejurist ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole er det en klog beslutning, at KNR har fjernet de to IA kandidater fra programfladen. 

For public service medier som KNR er nemlig underlagt særlige forpligtigelser til at sikre en balanceret valgdækning. 

- Alle der er opstillingsberettigede til et valg skal altså have mulighed for at få adgang til medierne i nogenlunde lige omfang, siger Vibeke Borberg fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

I Danmark eksisterer der en højesteretsdom fra 1960erne, som netop slog fast, at public service stationer skal give alle kandidater og partier de samme muligheder. En sag der opstod efter en valgdebat på Danmarks Radio.

- Hvor spørgsmålet var, om det kun var de partier, der allerede var repræsenteret i Folketinget, eller alle de opstillingsberettigede, som havde adgang til at være med til det her. Der sagde højesteret, at man ikke bare kan sortere dem ud, der ikke er valgt endnu. Man skulle give alle kandidater lige adgang, fortæller mediejuristen. 

Vil give dem en fordel i valgkampen

Hvis KNR således tillod, at både Uju Petersen og Hans Jukku Noahsen kunne forsætte med at optræde på public service stationen under valgkampen, ville det i realiteten være det samme som, at KNR gav de pågældende kandidater en væsentlig bedre dækning.

- Vi kan simpelthen ikke vise deres ansigt eller lade deres stemmer høre i egne udsendelser, da det kan gå hen og give dem en fordel, siger radiochef i KNR Masaana Egede.