KNI tjente ikke nok penge til Naalakkersuisut

En ophobning af varer er forklaringen på, at KNI fik et ringere overskud end ventet.
27. august 2013 06:10

Mandag formiddag var en lille flok mænd samlet til dette års ordinære generalforsamling i landets største butikskæde, handels- og servicevirksomheden, KNI.

Det er gået godt i KNI i en årrække. Fra et stort rødt minus på en halv milliard kroner til nu stabile sorte tal. I år kan KNI bidrage med cirka 20 millioner kroner til landskassen.

Naalakkersuisut melder mandag ud, at man er skuffet over resultatet, fordi det ikke svarer til forventningerne i halvårsrapporten. Derfor har man smidt bestyrelsesformand Michael Skourup og næstformand Vagn Andersen på porten.

- Det er ikke tilfredsstillende, at resultatet afviger så markant fra forventningerne i halvårsrapporten. Ledelsen af selskabet burde have forudset, at man ikke kunne nå det forventede resultat i forbindelse med aflæggelsen af halvårsrapporten, skriver Aleqa Hammond.

Hun henviser til KNI's sidste halvårsregnskab, hvor forretningen havde kørt ekstraordinært godt og KNI derfor meldte ud, at de forventede, deres årsresultat kunne blive helt op til 75 millioner højere end hvad det endte på.

Selvstyret fik altså ikke nok penge ud af KNI i år, da resultatet endte på 34,7 millioner. Cirka én million kroner mindre end sidste år.

Administrerende direktør, Claus Jensen, forsvarer KNI's resultat.

- Hvis man kigger på vores årsresultat nu, så er det selvfølgelig præget af nogle ekstraordinære nedskrivninger på nogle gamle varer, som vi har haft liggende i mange år i byerne og bygderne, som der ikke har været solgt af i mange år. Det har kostet at realisere disse varer (sælge dem billigere red.).

Direktøren forklarer yderligere.

- Der er ingen tvivl om, at vi har været meget forsigtige i forhold til at løbe tør for varer. Her har vi måske lige købt en anelse for meget ind nogen steder, og det har betydning for varelageret selvfølgelig. På oliedelen har vi også stigninger i beholdningen.

Den administrerende direktør har drevet virksomheden i halvandet år, og han har haft et godt samarbejde med bestyrelsestoppen, der i dag blev fyret af selvstyret.

- Jeg har haft et udmærket og et godt samarbejde med bestyrelsen og bestyrelsessekretariatet. Helt klart, siger Claus Jensen.

Hverken han eller den nyudpegede bestyrelsesformand vil kommentere på udskiftningerne i bestyrelsen, som i sidste uge blev omtalt i medierne som en udrensning.

Den nye bestyrelsesformand i KNI, Niels Thomsen, der også er direktør i Halibut Greenland fik i dag ved sin side Gunnar Gudmundsson, som har arbejdet indenfor oliebranchen.