KNI´s ledelse går i tænkeboks

KNI's ledelse overvejer fortsat situationen efter, at konkurrencenævnet greb ind og krævede en ophævelse af selskabets monopol på salg og distribution af øl og vand fra Nuuk Imeq.
01. marts 2011 14:53

Konkurrencenævnets indgreb betyder umiddelbart, at KNI mister en omsætning i omegnen af 300 millioner kroner årligt ud af koncernens samlede omsætning på godt 2,2 milliarder kroner.

Så det har da en stor betydning, som KNI's administrerende direktør Søren Lennert Mortensen udtrykker det. Og han ærgrer sig samtidig over, at den 22 år gamle aftale nu skal ophæves, selv om den faktisk har fungeret rigtig godt. Både hvad angår salget af øl og vand og håndteringen af hele returflaske-systemet.

Derfor er han og den øvrige ledelse gået i tænkeboks og taget regnestokken med. I overvejelserne indgår blandt andet at indbringe Konkurrencenævnets afgørelse, der får virkning fra den 1. september, for domstolene.

Men, siger han, vi ved ikke engang om en domstolsafgørelse vil have opsættende virkning, så det betyder, at vi lige så godt kan begynde at tilrettelægge vores salg af øl og sodavand anderledes.

- Vi har ikke længere den indtjening i engrosleddet, men så må vi på anden vis forsøge at kompensere for den manglende indtjening, siger Søren Lennert Mortensen., der ikke vil afvise at KNI's mistede engrossalg kan betyde tab af arbejdspladser.

- Vi mister jo retten til at være grossister i hele Grønland, og så må vi nu overveje, om vi ønsker at være grossister nogen steder i landet. Så jeg kan ikke afvise, at det kan gå ud over beskæftigelsen nogle steder, tilføjer han.

I forbindelse med konkurrencenævnets afgørelse var der flere forretningsdrivende - og de store butikskæder - der jublede. Det er en god ting af monopolet bliver ophævet. Sund konkurrence er jo altid godt og til gavn for forbrugerne lød det glade budskab.

Men det er Søren Lennert Mortensen nu ikke så sikker på. Han tror, at det vil blive vanskeligt for de mindre forretningsdrivende selv at håndtere indkøbene direkte fra Nuuk Imeq og handle returflaskerne.

Og hvad med lagerkapaciteten i islægsbyerne?

KNI's administrerende direktør siger i den forbindelse, at hans virksomhed som grossist altid har været forpligtet til at have hele sortimentet fra Nuuk Imeq på hylderne rundt omkring i Grønland. Ligesom KNI altid har skullet købe øl og vandprodukterne i hele paller.

Og det er, som han siger, tvivlsomt hvor mange mindre forretningsdrivende, der er i stand til det rent økonomisk, men også har den fornødne lagerkapacitet.

Samlet set tror Søren Lennert Mortensen, at det bliver billigere for forbrugerne i Nuuk, men dyrere for forbrugerne i kysten.

Han regner i øvrigt med, at KNI inden for en uges tid har en beslutning klar, om Konkurrencenævnets afgørelse skal prøves ved en domstol. Eller om man simpelthen indstiller sig til rent detailsalg på kommerciel basis.