KNAPKs krav om tilskud møder modstand

I forbindelse med sidste uges prisforhøjelser på brændstof kræver fisker- og fangerorganisationen KNAPK nu, at Naalakkersuisut via en tillægsbevilling etablerer en tilskudsordning for de såkaldte kystnære fiskere og fangere.
15. juli 2011 07:12

Fiskerne kræver at få kompensation for prisforhøjelserne og de lave indhandlingspriser på både fisk, skaldyr og sælskind gennem et tilskud fra landskassen. Men både Demokrater og Kattusseqatigiit Partiiat er imod, at fiskerne skal have særbehandling.

Brændstoftilskuddet skal vel og mærke indføres nu, skriver KNAPK's formand Leif Fontaine i en pressemeddelelse.

Han understreger, at Grønland hvert år har en milliardomsætning på eksporten af de såkaldte levende ressourcer, og at derfor burde være basis for fiskepriser, der matcher det høje omkostningsniveau her i landet.

- Ganske vist blev indhandlingspriserne på hellefisk i år hævet, men de er stadig for lave sammenlignet med de priser, seafood-producenterne opnår på eksportmarkederne, tilføjer Leif Fontaine og siger, KNAPK er parat til her og nu at optage forhandlinger om en tilskudsordning.

Men det kan formentlig have lange udsigter. Næstformanden for Naalakkersuisut, Jens B. Frederiksen afviste forleden i et interview al snak om en tilskudsordning til fiskeriet med den begrundelse,  at det er alle brancher der vil blive berørt af sidste uges prisstigninger.

Demokraternes medlem af Inatsisartut Niels Thomsen vil heller ikke give fiskerne særbehandling, når alle i samfundet bliver ramt af prisstigninger på brændstof. Han foreslår istedet at fiskeriet tilpasser sig til tidens krav og drive fiskeriet med større fartøjer, der blandt andet skal ske gennem fusioner.

Medlem af Inatsisartut for Kattusseqatigiit Partiiat Knud Fleischer er heller ikke enig med KNAPKs krav om tilskud.

- Jeg kan ikke forstå at fiskerne kræver tilskud hver gang der sker noget, siger Knud Fleischer.