KNAPK: Vi må redde vores naturressourcer

I forbindelse med at klimaet på verdensplan bliver varmere og der bliver mere isfrit i de arktiske farvande, sker der nu en massivt olie- og mineraljagt i de arktiske lande. Det kan går ud over havdyr, fisk, landdyr, fugle og flora i de arktiske lande, og arter kan i sidste ende forsvinde, hvis man ikke gør noget. Sådan lød det under debatterne, da ICC International holdt generalforsamlingen i Inuvik fra den 21. til 24. juli.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
18. august 2014 04:12

Derfor opfordrer Leif Fontaine sine landsmænd til at støtte op om ICC.

 - Derfor må vi fra Grønland tilslutte os generalforsamlingens aftale om afholdelse af et ekstraordinært møde om disse emner, siger Leif Fontaine, som var delegeret for fanger- og fisker organisationen, KNAPK ved ICC's generalforsamling.

Store klimaforandringer i de arktiske lande gør, at der sejler flere skibe i farvandene. Oliejagten til havs er blevet nemmere, da isen ved nordpolen er blivet mindre, men samtidig er stormene omkring Arktis også blevet hårdere.

Det er disse scenarier, som gør, at ICC's generalforsamling i deres deklaration, vil have den nye hovedbestyrelse til at arbejde for, at havdyr, fisk, landdyr, fugle og flora i det arktiske lande, som i sidste ende kan forsvinde hvis man ikke gøre noget nu, debatteres ved et ekstraordinært møde i nær fremtid.

- Hvis vi skal undgå at vores fangstdyr forvinder, og dermed vores livsgrundlag, må vi allerede nu gør det internationale samfund opmærksom på de farer der er, når store virksomheder opererer i vores farvande, siger Leif Fontaine og fortsætter.

- Den nye hovedbestyrelse er sat til at arbejde for, at vores livsgrundlag, som er fangst og fiskeri, i fremtiden skal overleve. Derfor må vi fra Grønland tilsutte os til ICC's ekstraordinære møde og på den måde være med til at gøre en forskel, siger Leif Fontaine.

Der forventes af den nye hovedbestyrelse, at deres arbejde skal være færdigt inden den næste generalforsamling om fire år.

- Dette kan kun lade sig gøre hvis alle de arktiske lande samarbejder. Vi skal sørge for at informere verdenssamfundet om forholdene omkring Arktis og især gøre dem opmærksom på, at vi har vores rettigheder til at bruge vores levende naturressourcer. Kun på den måde kan vi sikre vores livsgrundlag som Inuit.

Sagde Leif Fontaine, som er delegeret under ICC's generalforsamling for KNAPK.