KNAPK: tilskud til højere torskepriser

Fiskerne oplever i stigende grad hårde tider, og situationen er værre end sidste år, vurderer KNAPK, som derfor kræver, at Naalakkersuisut giver tilskud til højere torskepriser.
Skrevet af Oline I. Olsen
14. maj 2010 15:41

De nuværende torskepriser er så lave, at fiskerne ikke har råd til at have mandskab ombord, og de kan slet ikke leve for de lave priser, siger formand for KNAPK Leif Fontain, som derfor kræver, at Naalakkersuisut giver tilskud til højere torskepriser.

- Indhandlingspriserne på fisk har i de senere år været i bund, det skyldes primært den økonomiske krise i Royal Greenland A/S. Det har derfor ikke været rentabelt for fiskere at fiske torsk, siger Fisker- og fangerorganisationens KNAPK’s formand Leif Fontain.

Derfor kræver KNAPK nu, at Naalakkersuisut giver tilskud til fiskepriserne. For fiskere har siden sidste år kontaktet KNAPK jævnligt på grund af økonomiske vanskeligheder.

- Lige nu er de kystnære fiskeres og kutterejernes situation kritisk. Flere af dem er på randen til fallit eller har økonomiske problemer med at beholde mandskab ombord. Jeg vil sige, at fiskeriet havde problemer sidste år, men det ser værre ud i år, siger Leif Fontain.

Lige nu får fiskere 3,5 kroner for kilo torsk, de indhandler, men trods finanskrisen kan priserne være højere. KNAPK’s formand peger på andre lande, som giver gode torskepriser.

- Island giver 3 til 4 gange mere for torsken, Og i Norge har de også bedre priser på torsk, det er til trods for at torskepriserne på verdensmarkedet er faldet. Og 3,50 kroner pr. kilo i Grønland, det kan slet ikke betale sig for en fisker, siger Leif Fontain.

Han har dog ikke et konkret forslag til, hvor meget Naalakkersuisut eventuelt skal give i tilskud til fiskepriserne. For Naalakkersuisut skal først have mulighed for at diskutere sagen, og herefter kan der tages stilling til tilskuddets størrelse.