KNAPK om hvalvandring mod nord: Det overrasker os ikke

KNAPK er ikke overrasket over, at arktiske hvaler flytter nordpå på grund af klimaforandringer.
I det mest alvorlige fremtidsscenarie i rapporten vil narhvalerne i Vestgrønland kun have små områder nord for Baffin Island tilbage at leve i i 2100. Foto © : Carsten Egevang
Skrevet af Else Olsvig
17. august 2022 13:55

- Ikke overraskende.

Det siger formanden for KNAPK til Naturinstituttets forudsigelser i en ny rapport, om at hvalerne i Vestgrønland vil flytte længere nordpå på grund af klimaforandringer.

Ifølge rapporten vil de arktiske hvaler begynde at flytte nordover i år 2100, når havtemperaturene stiger yderligere i takt med klimaforandringerne.

Hvalerne vil vandre mod nord

Forskere har ved at spore 227 hvaler fundet ud af, at klimaforandringer vil ændre hvalernes måde at vandre på.

 

Klimaforandringer vil betyde, at store områder i Arktisk mister havis frem mod 2100.

Det vil især ske i Østgrønland og Barentshavet, mens Vestgrønland vil miste mindre havis.

 

Når vandet bliver så varmt i den sydlige del, at hvalerne ikke længere kan opholde sig der, kommer de til at svømme længere mod nord.

Hvalernes udbredelsesområder vil i år 2100 være flyttet knapt 250 km mod nord. Om vinteren vil de være flyttet knapt 125 km mod nord, ifølge rapporten.

Rapporten er skrevet af forskerne ved Grønland Naturinstitut og andre arktiske forskere. Og den er lavet efter 30 års observationer af mærkede hvalers vandringer gennem arktiske farvande.

Det er ikke overraskende, mener formanden for fisker- og fangerorganisationen KNAPK, Nikkulaat Jeremiassen.

- Jeg er ikke synderligt overrasket over det, da forholdene i dag allerede er blevet, som rapporten forudser, siger han.

- Forholdene for dyr, eksempel narhvaler, der er afhængige af isen, har sikkert været sådan i mange år. Hvis man skal forstå forudsigelsen, som er beskrevet i rapporten, så er det ikke særligt overraskende for os, der lever her under de forhold 365 dage om året.

Hvidhvaler kommer også i Østgrønland

Nikkulaat Jeremiassen kommer med et eksempel på, at hvidhvalerne er rykket længere nordpå i Østgrønland:

- Jeg vil give et eksempel, som skete i løbet af foråret på Østkysten. Der uddeles ingen kvoter på hvidhvaler i Tasiilaq, da der officielt ikke findes hvidhvaler på østkysten. Men fangerne i Tasiilaq fortæller, at der faktisk findes masser af hvidhvaler derovre. Hvidhval er dyr, der altid er på farten.

- Da en af fangerne kom til at fange en hvidhval, blev fangsten konfiskeret, fordi der officielt ikke findes hvidhvaler og dermed ikke gives kvoter på hvidhvaler på østkysten, siger han. 

Hvidhvaler i hellefiskeområder risikerer at mangedobles

Og varmere havtemperaturer i år 2100 kan få konsekvenser, siger Nikkulaat Jeremiassen:

- Faren vil nok ligge i, at narhvalerne, der lever af hellefisk, eventuelt vil komme til at blive for mange bestemte steder. Og det er det, der kan være bekymrende, siger KNAPK-formanden.

- Men jeg mener ikke, at ændrede forhold for de store hvaler, for eksempel, sildepiskere og pukkelhval, vil være bekymrende. De hvalarter er ikke længere yderst nødvendige fødevarer i dagens Grønland, siger Nikkulaat Jeremiassen til KNR.