KNAPK kræver laksekvoter

KNAPK kræver nu på den internationale lakseorganisation NASCOs, årsmøde i Ilulissat, at de grønlandske fiskere får adgang til at genoptage det kommercielle fiskeri af den vilde nordatlantiske laks.
04. juni 2011 15:22

Formand for KNAPK Leif Fontaine begrunder kravet med, at den nordatlantiske laks nu er konstateret i et stigende antal langs Grønlands vestkyst. Og hvor den også er til stede hele året og stadigt hyppigere forekommer som bifangst ved fiskeriet efter andre arter.

KNAPK-formanden peger samtidig på, at de grønlandske og færøske fiskere igennem de sidste 20 år frivilligt har standset det erhvervsmæssige laksefiskeri. I modsætning hertil har andre fiskere i Norge, Skotland, Irland og Canada haft tilladelse fra NASCO til laksefiskeri i deres farvande.

- Og det er grundlæggende uretfærdigt og ikke længere acceptabelt for de grønlandske fiskere, understregede Leif Fontaine i en tale. Heri krævede han en kvote til Grønland allerede fra i år.

- Det er - som han udtrykte det - tid til at give os kompensation for den bevaringsindsats som vi helt frivilligt har gennemført. Og hvis ikke vi får kvoten, så vil KNAPK anbefale, at Selvstyret trækker Grønland ud af NASCO, understregede KNAPK-formanden.