KNAPK ikke så firkantede alligevel

For et par dage siden sagde fisker-og fangerorganisationen KNAPK i Radioavisen, at man ser frem til en tid, hvor fiskere har eneret til fiskeri, mens producenterne i land og de producerende trawlere forbydes at gå ind i fiskeriet.
06. august 2013 13:15

Men nu er der nye toner fra KNAPK-direktøren Petrus Biilmann - gummistøvleparagraffen eller 50/50-ordningen skal nemlig kun gælde de store produktionsvirksomheder, siger han.

- Det eneste vi har sagt, det er, at landfabrikker ikke direkte må eje f.eks. kystnære hellefiskefartøjer, siger Petrus Biilmann.

For få dage siden var hans holdning ellers en smule mere firkantet. Her sagde han ordret i Radioavisen om Siumuts nye forslag: "fiskere kommer til at fiske fisk, og fabrikker kommer til at producere fisk."

Nu er det på tide at få alle nuancerne ind i debatten, forklarer Biilmann.

- Nej, vi har ikke sagt, at man kun skal fiske eller producere.

Han husker på, at hans organisation for små fiskere og fangere kun støtter den del af den planlagte omstrukturering af branchen, der stiller krav til de store producenter.

- Altså KNAPK opfordrer selv sine medlemmer til at gå sammen og købe et mindre indhandlingssted eller en fabrik, hvis de har mulighed for det, så skal de gøre det. De skal ikke holde sig tilbage, forklarer Petrus Biilman om sin forståelse af gummistøvleparagraffen.

Paragraffen bliver også kaldt søstøvleparagraffen - den har sågar et tredje navn - 50/50-ordningen.

Henrik Leth, bestyrelsesformand i Polar Seafood påstod i sidste uge, at hans egen virksomhed, Polar Seafood, vil vælge at satse på fiskeriet, hvis de bliver tvunget til at træffe et valg. Og det er en problemstilling for branchen, som KNAPK ikke er blind overfor, lader det til.

Hvis det der sker bliver, at producenterne bare bliver storfiskere i stedet for..

- Ja?

Hvad har du så at sige til den udvikling?

- Altså jeg kan godt forstå Henrik Leth siger, som han gør, når man tænker det på den måde, som han gør. Sådan ville jeg da også tænke selv i hans sted, siger direktør i KNAPK Petrus Biilmann.