KNAPK: Ikke nok fisk til eksperimenter

Det er en dårlig idé at lade arbejdsløse fiske hellefisk, hvis kvoterne til dem skal komme fra de andre fiskeres andel. Det mener direktøren i fisker- og fangerorganisationen KNAPK.
13. juni 2014 05:49

Upernavik Erhvervsråd efterlyste i går, at der kan blive mulighed for kvoter på fem ton hellefisk til arbejdsløse, som blandt andet kan dyrke isfiskeri som bierhverv.
 
- Hvis og såfremt landbaseret arbejdskraft skal tildeles hver især 5.000 kilo, som Upernavik Erhvervsråd foreslår, så er spørgsmålet, hvor disse fem ton skal hentes fra, spørger Petrus Biilman, der er direktør i KNAPK.
 
- Erhvervsfiskerne mangler jo i forvejen hellefiskekvoter. Derfor kan KNAPK ikke gå med til, at erhvervsfiskerens i forvejen for lille kvoteandel bliver mindre - ved at landbaseret arbejdskraft også skal have andel i den samlede kvote for forvaltningsområdet, fortsætter Biilman.
 
I går fortalte naalakkersuisoq for fiskeri, Finn Karlsen, til Radioavisen, at han vil vente med at tage endelig stilling til beskæftigelsesforslaget fra Upernavik, til han har læst deres forslag på skrift.
 
I øjeblikket reguleres hellefiskefiskeriet i Upernavik, Uummannaq og Diskobugten via en samlet TAC-kvotefordeling. Kvoterne fordeles til fartøjsejere og jollefiskere via forud fastsatte fordelingsnøgler både til fartøjer og til joller.
 
De større fartøjer må deles om 4.118 tons i øjeblikket, mens jollefiskerne sidder på en mængde, der kun er en anelse mindre - 3.882 ton.