KNAPK: Hellefiskekvoterne bør flyttes

Indhandlingen af hellefisk i Uummannaq lukkede i går mandag. Det mener fisker- og fangerorganisationen KNAPK ikke er holdbart.
Skrevet af Mads Lynge
16. august 2011 11:12

De ønsker derfor, på lige fod med Qaasuitsup Kommunia, at hellefiskekvoterne for 4.kvartal flyttes til 3.kvartal, så fiskerne blandt andet undgår at skulle fiske under efterårsstormene, siger formand for KNAPK, Leif Fontaine:

- Fiskerne i Uummannaq Fjorden ønsker at fortsætte med at fiske mens vejret tillader det. Altså på den tid af året, hvor vejret viser sig fra sin bedste side. Fordi efterårsstormene gør det svært at fiske, siger KNAPK's formand Leif Fontaine.

Det er specielt de mindre både, der får det svært, siger han.
- De større både kan nemmere komme til andre fiskeområder, og har dermed nemmere ved at få deres del af kvoten. Så jeg forstår godt, at for eksempel Qaasuitsup Kommunia ønsker, at få kvoterne, eller rettere en del kvoterne for 4.kvartal flyttet til 3.kvartal, så fiskerne sikres en stabil indkomst, siger han.

Borgmester i Qaasuitsup Kommunia Jess Svane, samt formanden for kommunens fangst- og fiskeriudvalg Edvardt I. Kristiansen, ønsker i et åbent brev til naalakkersuisoq for fiskeri Ane Hansen, at kvartalskvoterne justeres.

Kvartalskvoterne blev indført i år, og kommunen mener, at erfaringerne overordnet set er gode, men mener der er behov for justeringer.
Men som det er nu, er der midlertidig stop for indhandling af hellefisk i Uummannaq indtil 4.kvartal. Velfærdskommissionen har anbefalet, at fiskerne sætter tæring efter næring og bliver bedre til at spare op, så de også har til tider, hvor der ikke nødvendigvis er mange indtægter fra fiskeri.

Men hvad kan KNAPK gøre, så der ikke er mange fiskere på overførselsindkomst sent på året? Leif Fontaine siger:

- I mange år har vi påpeget, at samfundet, politikerne, og andre interessenter inden for erhvervet udnytter ressourcerne, som vi har over alt i Grønland. Derfor bør man indføre muligheder for at kunne indhandle andre arter. Så vil man kunne sikre helårsbeskæftigelse inden for fiskeriet - også i Uummannaq Fjorden, siger formand for KNAPK Leif Fontaine.