KNAPK: Hellefiskebestandene har det godt

Biologernes anbefalinger for kvoter i de tre forvaltningsområder; Diskobugten, Uummannaq og Upernavik, tyder på at hellefiskene i områderne er ikke blevet mindre, og den viser at fiskeriet har det godt i områderne. Anbefalingerne viser at fiskeritrykket er i overensstemmelse med de angivne kvoter, mener KNAPK´s vicedirektør, Tønnes Berthelsen.
Skrevet af Ludvig Siegstad
03. juli 2012 15:04

Naturinstituttet kom i dag med sin biologiske rådgivning for hellefiskeriet i forvaltningsområderne: Diskobugten, Uummannaq og Upernavik for 2013.

Kvoten for forvaltningsområdet Uummannaq er i dag 6.000 tons, hvor biologernes anbefaling for i år var 5.000 tons.

Biologerne anbefaler altså nu, at kvoten skal hæves med 1.000 tons i forhold til sidste år.

- Det tyder på, at hellefiskebestanden i området har det godt, siger Tønnes Berthelsen, og understreger, at anbefalingen skal tages som et positivt tegn.

Anbefalingen for forvaltningsområdet Diskobugten er uændret i forhold til sidste år og er dermed uændret 8.000 tons.

- Biologerne antyder, at der er nye årgange på vej, og at nedgangen nu er stoppet. Dette skyldes blandt andet, at fiskerne fisker mere bæredygtigt i området end tidligere, understreger Tønnes Berthelsen.

I forvaltningsområdet Upernavik anbefaler biologerne, at der må fiskes 6.300 tons.  Og biologerne er forsigtige med rådgivningen for forvaltningsområdet, da datagrundlaget her er mindre end andre steder, og at der er usikkerhed omkring status for bestanden.

- Området er meget langstrakt. Vi mener, at hellefiskebestanden er større end antaget, da man ikke undersøger alle områder i distriktet, udtaler Tønnes Berthelsen. Han mener, at kvoten i fremtiden kan hæves, når datagrundlaget er blevet større.