KNAPK er uenig med kritikere

Fisker og fangerorganisationen KNAPK er for svag til at forsvare sine medlemmer i reformen af den kystnære fiskeri af hellefisk, det mener hellefiskefiskere fra Nordgrønland, der nu arbejder for at danne en selvstændig organisation. KNAPK mener, at den kritik er uberettiget.
Skrevet af Oline I. Olsen
21. august 2012 09:01

Men KNAPK kan ikke genkende kritikken, og mener at organisationen gør meget for fiskeriet efter hellefisk og hvor der er opnået bedre priser på hellefisk.

KNAPK gør meget for fiskerne i Ilulissat og hellefiskeområdet. Hovedkontoret bruger det meste af tiden til sager om fiskeri efter hellefisk, siger formanden for fisker og fangerorganisation KNAPK Leif Fontaine i sit svar til kritikken.

Selvom de i organisationen er optaget af fiskeriet efter hellefisk, så mener fiskerne fra Ilulissat, Saqqaq, Qeqertaq og Ilimanaq, at der ikke bliver gjort nok for dem. De vender nu ryggen til KNAPK og vil danne en selvstændig organisation, Qaleralinniat kattuffiat.

- Det er forskelsbehandling af fiskere der fisker hellefisk. Nogle får tildelt kvoter, de små joller får en samlet kvote, der kun rækker til et halvt års fiskeri, andre får for små kvotaer, og kan man ikke kalde for at forsvare jollefiskerne eller af alle fiskere, siger Anthon Lindenhann, der står i spidsen for de fiskere, der vil danne en ny organisation.

KNAPK har dog endnu ikke modtaget udmelding fra fiskerne og kan ikke genkende kritikken.

- Det passer ikke at KNAPK ikke gør noget. Det er vigtigt, at forstå at politiske beslutninger træffes af Naalakkersuisut og Inatsisartut, det kan vi som organisation have svært ved at blande os i, siger Leif Fontaine.

Men, Anthon Lindenhann fastholder, at KNAPK ikke følger op på konsekvenserne af reformen af hellefiskefiskeri.

- Fiskere i et forvaltningsområder bliver med lovgivningen opsplittet og forskelsbehandlet, det er fiskerne i Nordgrønland stærkt utilfredse med og som KNAPK ikke lytter til, siger Anthon Lindenhann.

Men, KNAPK´s formand mener, at der er opnået gode priser på hellefisk, fordi KNAPK gør sin indsats for fiskerne.

- Efter forhandlinger med Qeqertaq Fish og Halibut Greenland har KNAPK opnået gode priser på hellefisk, siger Leif Fontaine, der forklarer at KNAPK nu forbereder generalforsamling for sine medlemmer, hvor formålet er at tilpasse og forny organisationen.

Han kan dog endnu ikke forklare, hvad hovedbestyrelsen vil gøre i forhold til medlemmer, der vil ud af organisationen.