KNAPK er tilfreds med hjælpepakke til fiskerne

Det er godt, at hjælpepakken til kystnære fiskeri nu er kommet på plads, mener direktør i KNAPK, Tønnes Berthelsen.
- Der har været forhandlinger, og vi ved godt, at vi lever i kompromiset verden. Så vi kunne selvfølgelig ikke opnå alt, men ti procents støtte set i forhold til en tidligere pris - det er vi godt tilfredse med, siger Tønnes Berthelsen. Foto © : Simon Uldum
14. september 2020 17:21

Naalakkersuisut har i dag mandag søsat en hjælpepakke til det kystnære fiskeri i Grønland.

Det er målrettet dem, der indhandler rejer, krabber og torsk.

Støtten afhænger af, hvor meget indhandlingsprisen er faldet i forhold til året før.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut søsætter hjælpepakke til fiskeriet

Hvis prisen er faldet med 15 procent, skal fiskerne selv dække tabet. Men Naalakkersuisut vil dække tabet, hvis det er mellem 15 og 25 procent.

Den støtte på 10 procent er man godt tilfredse i fiskernes og fangernes interesseorganisation KNAPK - her har man siddet i en arbejdsgruppe med Naalakkersuisut og Grønlands Erhverv om netop hjælpepakken til fiskeriet.

- Det har selvfølgelig været en lang proces, og vi er ganske tilfredse med, at vi er kommet til det her resultat, siger administerende direktør i KNAPK, Tønnes "Kaka" Berthelsen, til KNR.

Tilfreds - selvom man ikke kunne få alt 

Forhandlingerne har stået på, siden midten af juli måned. Og man har længe kunnet høre opråb fra fiskere rundt om i landet, der har kaldt på hjælp fra Naalakkersuisut.

Derfor er det godt at hjælpepakken nu er landet, mener Tønnes Berthelsen. Selvom man ikke har kunnet få alt det, man håbede på.

LÆS OGSÅ Presset fisker kan ikke vente på hjælpepakke

- Der har været forhandlinger, og vi ved godt, at vi lever i kompromiset verden. Så vi kunne selvfølgelig ikke opnå alt, men 10 procents støtte set i forhold til en tidligere pris - det er vi godt tilfredse med, siger Tønnes Berthelsen.

Hjælpepakken vil være gældende med tilbagevirkende kraft fra 1. august frem til 31. december 2020.

Vil kigge på hellefiskepriserne

Der kan også være brug for støtte til de fiskere, der indhandler hellefisk, mener Tønnes Berthelsen.

- Faktisk så er priserne på hellefisk også noget, der kan blive påvirket ret kraftigt af corona. Så vi håber, at arbejdsgruppen fortsætter, og at man kan tilføje hellefisk på listen, siger han.

Priserne for hellefisk var dog steget med fire procent i juli måned, hvis man kigger på prisniveauet for et år siden, ifølge Grønlands Statistik.

Til sammenligning prisen på rejer faldet med ca. 12 procent og prisen på torsk med ca. ni procent.