KNAPK: Alle fangere skal have samme vilkår

KNAPK mener, at alle fangere uanset bosted skal have samme vilkår. Derfor har KNAPK ikke uden videre villet deltage i forhandlinger med Great Greenland. Det siger KNAPK's formand Leif Fontaine i dag.
Skrevet af Mads Lynge
22. februar 2010 15:00

- Forretningsudvalget i KNAPK har vurderet sagen således, at KNAPK ikke kan underskrive det stykke papir, som er udfærdiget af Direktoratet for Fangst og Fiskeri og Great Greenland, og som KNAPK ikke har været høringspart i, siger Leif Fontaine.

Indhandlingspriserne på sælskind, hvilke steder, der skal indhandles, og betalingen på indhandlet skind hver 14.dag. Det var ifølge Leif Fontaine diktatet fra Great Greenland.

Fangere fra Ilulissat i nord til Nanortalik i syd har ikke kunne indhandle sælskind siden mandag den 15.februar.

Det er på baggrund af prioriteringer, at indhandlingsstederne i byerne er lukket, siger direktør for Great Greenland Henrik Estrup.

- For at sikre indhandlingen i bygderne og yderdistrikterne, har vi været nødt til at lukke for indhandlingen i alle byerne. Det gælder byerne fra Ilulissat og til Nanortalik, men kun i selve byerne og ikke i bygder, sagde Henrik Estrup til KNR torsdag i sidste uge.

Det var under finanslovsforhandlingerne i efteråret, at KNAPK den 29.september krævede, at der ikke skulle pilles ved indhandlingstilskuddet, og at samtlige KNAPK's 72 lokalafdelinger skal have lige vilkår.

Ifølge servicekontrakten mellem Selvstyret og Great Greenland lægges det til grund, at der i år indhandles 55.000 sælskind, og at prisen pr. skind bliver på cirka 310 kroner.

Og hvis KNAPK´s krav bliver hørt, vil den enkelte fangere kun have mulighed for at sælge få skind i 2010.

- Sådan er det. Når indhandlingstilskuddet er fastsat, kan vi ikke gøre mere. Og vi er nødt til at indrette os efter det, siger Leif Fontaine.

KNAPK har foreslået, at indhandlingen af sælskind fortsætter som hidtil indtil den 15.marts i år, så man kan fortsætte forhandlingerne indtil denne dag.

Men ifølge KNAPK's Leif Fontaine er der ikke kommet noget svar fra medlem af Naalakkersuisut for Fangst og Fiskeri Ane Hansen.

Det har i dag ikke været muligt at få en kommentar fra medlem af Naalakkersuisut for Fangst og Fiskeri Ane Hansen.