Knæk koden og find olie

Om man finder olie herhjemme er bare et spørgsmål om at knække koden. Det mener civilingeniør Håvard Devold, der er Vice President i ABB og chef for koncernens såkaldte upstream internationale olie- og gasvirksomhed.
Skrevet af Mads Ullerup
28. oktober 2012 16:06

I et interview med Ingeniøren.dk fortæller han om de arktiske udfordringer ved at bore efter olie i Arktis.

Og her betegner han blandt andet mulighederne for at finde olie i Grønland som ganske gode. Men det kræver at selskaberne knækker koden, som han udtrykker det.

-Eftersom man har en ganske god idé om, at der er olie, er det bare et spørgsmål om kvaliteten på seismikken og på boreintensiteten. Historien viser, at det kan tage lang tid, hvis man er uheldig. Ved Utsira i Sydnorge, hvor Total for 30 år siden begyndte at bore og ingenting fandt, kan man i dag finde olie i store mængder, fordi man går ind med en ny model for, hvordan geologien er bygget op, siger Håvard Devold.

Og historien er den samme mange andre steder, fortæller han.

På samme måde mener Statoil nu at have tydet geologien i Barentshavet. Og når man har en model for, hvordan olien i området er opstået, går det meget hurtigere med at finde den.

Derfor handler det i Grønland om at knække koden og finde modellen for, hvordan olien er opstået i området. Når man først kommer dertil, finder man sandsynligvis meget mere.