Foto: Christopher Michel/Flickr Creative Commons

Klimaforandringer har ødelæggende effekt på Svalbard

Temperaturerne på den norske øgruppe Svalbard, der ligger i Nordishavet, stiger med sådan en hast, at det kan få ødelæggende effekt på det unikke miljø i området.

Det viser en ny stor undersøgelse foretaget af forskere fra Norsk Klimaservicesenter (KSS), der er et samarbejde med Norges meteorologiske institut og landets energiministerium.

Ifølge undersøgelsens fremskrivninger baseret på den nuværende udledning af drivhusgasser kan temperaturen i Nordishavet stige med intet mindre end ti grader frem mod år 2100.

- En ti graders stigning, med store implikationer for den arktiske natur og is-afhængige arter, vil være altødelæggende, siger Norges klima- og miljøminister, Ola Elvestuen, om undersøgelsens konklusioner til nyhedsbureauet Reuters.

Undersøgelsen fra KSS peger på en række konkrete forandringer i det lokale klima som følge af de markante stigninger i temperaturen.

Gletsjere vil smelte med rekordfart, laviner vil blive hyppigere, og permafrosten på øerne vil langsomt, men sikkert forsvinde. Der ud over er Svalbard hjem for mange isbjørne, der kan se deres naturlige levesteder forsvinde, skriver KSS.

Fra 1970'erne til i dag er temperaturen på Svalbard steget mellem tre og fem grader.

Der bor 2300 mennesker på de arktiske øer. Longyearbyen, hovedbyen på øerne og en af verdens nordligste bosættelser, er hjemsted for et universitetscenter, der forsker i arktisk biologi og geologi.

/ritzau/

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt