Klimaændringer påvirker plante- og dyrlivet i Arktis

Et nyt forskningsprojekt viser, at insekter og blomster påvirkes at de stigende temperaturer i Arktisk. og det kan måske få konsekvenser for andre dyrearter på lidt længere sigt - Det viser et nyt dansk forskningsprojekt, der netop er offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature Climate Change.
04. juni 2013 10:24

Et forskerhold under ledelse af biolog og seniorforsker Toke Thomas Høye fra Aarhus Universitet har i 14 år fulgt de miljømæssige ændringer som følge af klimaændringerne. Og det viser sig nu, at antallet af insekter i et område i det nordøstlige Grønland er blevet halveret.

Det varmere vejr har nemlig fået planterne til at afblomstre hurtigere, så insekterne har mindre tid til at finde nektar.

- Det er den første opdagelse af, at klimaændringer kan have effekter, der går gennem fødekæden til insekterne. Og det kan vise sig at være den mest alvorlige og dominerende effekt af temperaturstigningerne indtil nu, siger Thoke Thomas Høye til Videnskab.dk.

Ifølge ham har forskerne ganske enkelt opgjort antallet af blomster samt insekter, som blev fanget i fælder. Sammenlagt har holdet talt omkring 150.000 insekter.

Som forskningsholdets leder udtrykker det, så er der ikke tale om raketvidenskab, men om gammeldags biologiarbejde.