Klimaændringer driller arkæologer

De seneste års temperaturstigninger truer nu områder af arkæologiske interesse, som endnu ikke er udgravet.
Skrevet af Karsten Sommer
08. juli 2014 13:05

Hårnåle og redskaber af træ og knogler fra de første mennesker i Grønland risikerer således i de kommende år at blive ædt op af havet, ødelagt af svampe eller gennemboret af rødderne fra pilekrat, blandt andet fordi gennemsnitstemperaturen er steget to til tre grader.

Det skriver videnskab.dk.

For at sikre de mange arkæologiske fund, der endnu ikke er blevet udgravet, har nationalmuseerne i Danmark og Grønland nu taget initiativ til et nyt projekt, som blandt andet skal ende ud i et interaktivt kort, der giver overblik over, hvilke steder der er mest truet af klimaændringerne.

Det er blandt andet de mange køkkenmøddinger fra de tidligste beboere her i landet, som forskerne er interesserede i at udforske, fordi de giver en indsigt i, hvordan levevilkårene har været gennem flere årtusinder.

En af de største trusler mod køkkenmøddingerne er temperaturstigninger, som medfører optøning af den beskyttende permafrost, hvorved arkæologiske materiale rådner op. Derudover kan smeltevand skylle de beskyttende jordlag væk fra fortidsminderne.

Qajaa-historien er truet

Et af de vigtigste steder er Qajaa-området ved Diskobugten, som ligger som en tidskapsel i permafrosten med over 4.000 års historie i sig.

- Qajaa er af ekstremt høj værdi, fordi det er en af de bedst bevarede bopladser overhovedet.

- Den har været kendt siden 1870, men langt størstedelen af den er endnu ikke udgravet. Man kan blive nødt til at fremskynde udgravningerne, hvis klimaforandringerne ender med at true det arkæologiske indhold, siger Henning Matthiesen, der er seniorforsker ved det danske Nationalmuseum.

Han frygter at området er ødelagt om 10 år, siger han til videnskab.dk.