Kirken vil tage hånd om AIDS-ramte

Det er Verdens AIDS-dag i dag, og kirken i Grønland har benyttet anledningen til at invitere HIV- og AIDS-præsten i København, Carina Wøhlk, til at holde foredrag.
Skrevet af Jens Thorin
01. december 2009 11:36

Carina Wøhlk vil holde et foredrag i Ilisimatusarfik om sit arbejde. I samme anledning vil hun holde en lysandagt i Hans Egedes Kirke, ligesom hun i samarbejde med en læge fra Dronning Ingridip Napparsimmavia vil informere om HIV og AIDS.

- Vi markerer den internationale AIDS-dag med en lysandagt, for at mindes dem der er afgået ved døden, siger præst Aviaja Rohmann Pedersen.

I 2008 blev der lavet en undersøgelse af hiv-smittedes levevilkår og deres livskvalitet. Undersøgelsen er endnu ikke færdig, men Millie Rydbacken, der står bag undersøgelsen, fortæller i juliudgaven af bladet "Vi og HIV", at langt de fleste af smittede i Grønland er smittet heteroseksuelt, det vil sige ved seksuelt samvær med en af det modsatte køn.

Det har også vist sig, at de fleste hiv-smittede ikke har mere skolegang end en folkeskoleuddannelse, og at mange tilhører en økonomisk underklasse med en gennemsnitsindtægt på blot 88.000 kroner om året.

Og endelig er der foreløbig ikke noget, der tyder på, at der skulle være udbredt alkoholmisbrug blandt HIV-smittede.

Aviaaja Rohmann Pedersen mener, at man fra kirkens side bør gøre noget for HIV- og AIDS-ramte.

- Man kan som præst give både moralsk støtte og støtte i forhold til ens tro. Der er nok mange, der er ensomme. Man kan bede sammen med dem. På den måde får de mulighed for at snakke åbent om, at de har den sygdom, siger Aviaaja Rohmann Pedersen fra Nuuk.

HIV- og AIDS-præsten Carina Wøhlk, der holder lysandagt i Nuuk på fredag, er ansat af den danske folkekirke.