Kirken i Grønland skal være selvstændig

Kirken i Grønland bør blive selvstændig og stoppe med at være en del af den danske folkekirke. Det siger den åndelige kulturformidler, Markus E. Olsen. Dermed modsiger han både biskoppen og naalakkersuisoq for kirke Mimi Karlsen der mener at den grønlanske kirke fortsat skal være en del af den danske folkekirke også efter indførelsen af selvstyre.
Skrevet af Oline I. Olsen
26. november 2009 13:17

I en tid, hvor Grønland bevæger sig mod selvstændighed er det unaturligt, hvis kirken skal forblive under den danske folkekirke. Det mener Markus E. Olsen, som har studeret teologi.

Biskop Sofie Petersen kan se fordele ved, at kirken i Grønland fortsat er en del af den danske folkekirke, som for eksempel medlemskaber i de store verdensforbund. Men Markus E. Olsen mener, at kirken i Grønland bør åbne sig mere over for andre i verden.

- Jeg mener ikke, at vi skal være bundet af vores lutherske kristendom. I dag er der flere trosretninger i Grønland, som vi skal forholde os til. Der venter meget arbejde med åndelige vækkelse. Med eksempler fra andre lande, bør vi se på tidligere kolonistater i sydamerika, som har brugt evangeliet til at opnå åndelige befrielse. Vi bør søge nye kontakter i verden, siger Markus E. Olsen.

På Færøerne har kirken valgt at løsrive sig fra den danske folkekirke. Biskop Sofie Petersen har oplevet, at færingerne ikke har gode erfaringer med løsrivelsen, da de sidder uden for fælleskaberne. Og at Grønland ikke bør lave den samme fejltagelse.

Men Markus E. Olsen er uenig:

- Det er i orden at mene, at færingerne har taget fejl med at løsrive kirken fra den danske kirke. Men når der skal ske forandringer, som ved den seneste folkeafstemning om Selvstyre, mente modstandere og kritikere, at vi vil miste fordelene ved et fællesskab. Men det kan vi forhandle om med en aftale, siger Markus E. Olsen.