Kirkegaard vil skilles fra GEUS

Grønland vil hjemtage de geologiske undersøgelser som lige nu og de seneste 126 år er blevet varetaget af GEUS.
23. januar 2014 03:00

Der er ellers ikke noget i vejen med det nuværende samarbejde, fortæller Naalakkersuisoq for råstoffer Jens-Erik Kirkegaard, Siumut.

- Samarbejdet mellem GEUS og Grønland er rigtig godt i dag og har været det i mange år. Vi er rigtigt glade for det samarbejde, der har været hidtil.

Men bare fordi et ægteskab fungerer, så betyder det jo ikke, at der ikke er grønnere på den anden side af hegnet. Og Kirkegaard er allerede begyndt at forberede sig på en skilsmisse.

- Den stigende globale efterspørgsel efter forskellige metalliske råstoffer og olie og gas gør, at geologiskekspertise både lokalt i forhold til information og håndtering af geologiske data samt vurdering af landets råstofpotentiale er en vigtig del, hvis man vil være en råstofnation.

Og det vil Grønland. Derfor er Jens-Erik Kirkegaard ikke i tvivl om, at det er på tide at forlade GEUS.

- Det er en vigtig del af en strategi for at blive en råstofnation, at man har sine egne geologiske undersøgelser. 

Så selv om samarbejdet fungerer som det skal, så er Grønland ikke databaseførende, og det vil Naalakkersuisut lave om. 

- Når et selskab efterspørger data, så spørger de GEUS, og den viden der opbygges, opbygges uden for landet. Det er i Grønlands bedste interesser, at den vidensopbygning der sker, bliver inden for landets egne grænser, siger Kirkegaard.

Der er selvfølgelig også spørgsmålet om den pose penge Danmark hvert år poster i GEUS. Penge Grønland selv vil skulle finansiere.

Indtil videre pipper olieeventyret stadig som fugle på taget, men selv om finansloven kun blev vedtaget ved hjælp af alverdens fiksfakserier, så har Jens-Erik Kirkegaard alligevel tro på, at ekstraregningen vil være godt givet ud. 

- Det vil kunne betale sig at hjemtage det område til Grønland. Også selvom det kommer til at koste nogen penge. Men det vil kunne betale sig i forhold til vidensopbygning, og det potentiale som Grønland har, der vil blive endnu mere synligt.

Står det til Naalakkersuisut kan hele projektet hurtigt blive til virkelighed.

- 2015 eller 2016. Vi vil gerne i gang så hurtigt som overhovedet muligt, lyder det fra Jens-Erik Kirkegaard.

GEUS' nuværende aftale udløber med udgangen af i år. Kirkegaard regner dog med, at den bliver forlænget, så man kan bruge nogle år på at overføre viden og bygge Geosurvey Greenland op.