Kirkegaard: Det vil falde på et tørt sted

I går afleverede det australske mineselskab Tanbreez sin ansøgning om udvinding af sjældne jordarters metaller i Kringlerne i Sydgrønland.
07. september 2013 12:39

Det er ikke kun selskabet bag den planlagte mine i Kringlerne i Sydgrønland, som er lettet over at være igennem det første nåleøje.

Også naalakkersuisoq for råstoffer, Jens-Erik Kirkegaard, har set frem til denne dag.

- Det er en stor mulighed, som vil falde på et tørst sted, må man sige, med den økonomiske situation vi har i Grønland, siger Jens-Erik Kirkegaard.

Råstofministeren, som også er minister for arbejdsmarked og erhverv, håber, at Tanbreez mulige mine i Kringlerne vil kunne give arbejde til op til 140 personer i dele af anlægsfasen i 2016 og senere måske 80 ansatte, når selve minen er i drift.

Det er ikke en enorm mine, der er udsigt til, men det kommer til at give indtægter.

- Som projektet ser ud nu, der er det en ansøgning på ti års drift. Der vil blive udvundet cirka 500.000 tons malm om året. Vores forventninger er indtægter i selskabsskat på cirka én milliard kroner i løbet af de ti år, så det er et relativt lille projekt i forhold til nogle andre råstofprojekter, som måske er på vej i løbet af de næste år, siger ministeren.

Oveni den ene milliard, som Kirkegaard forventer, kommer indkomstskatten fra  minens ansatte. Men Tanbreez har ikke regnet et rensningsanlæg for mineralerne med i deres økonomiske skitse. I et sådant anlæg vil der gemme sig flere arbejdspladser men også en mulig miljømæssig hovedpine.

I ansøgningmaterialerne fra det australske mineselskab nævner de en forventet opstart af projektet lige efter nytår i 2016.

Der er høringsfrist for mineprojektet i Kringlerne d. 2. december.