Kinesisk kæmpebank på 'studietur'

I dag indledes en såkaldt studietur for kinesiske investorer indenfor bygge-, anlægs- og råstofbranchen. Arrangøren beskriver mødet som 'uformelt' og 'privat'.
04. juli 2013 04:14

For to uger siden var koreanerne på besøg, og nu får hovedstaden internationalt forretningsbesøg igen. I dag starter besøget fra en stor kinesisk delegation af virksomheder.

Vi har før haft officielt besøg fra Kina, men dette besøg er anderledes, forklarer Jenseeraq Paulsen, seniorkonsulent i Greenland Invest:

- Det er et rent privat besøg. Det er en ren og skær studietur for kineserne, forklarer Jenseeraq Paulsen.

Verdens erhvervsliv ved stadig meget lidt om vores land, og besøget er kun et lille skridt for at rette op på det.

- Jo længere væk man kommer fra vores rigsfællesskab, jo sværere er det at vide, hvad Grønland er for en størrelse, hvad er der i Grønland, siger investeringskonsulenten.

Indtil fredag, hvor kineserne flyver hjem fra Nuuk igen, skal de "på skolebænken" omkring forholdene i Grønland. Det handler om erhvervsforhold generelt og om transport og logistik ift. råstof- og byggeprojekter.

Netop disse to brancher er i fokus, siger Jenseeraq Paulsen.

- Det er mest investorer, der kommer på besøg nu. Blandt andet er den kinesiske udviklingsbank med i delegationen. Flere af investorerne investerer i 'real estate' altså bygge- og anlæg, og der nogen der investerer i mineselskaber, fortæller Jenseeraq Paulsen, seniorkonsulent i Greenland Invest.

Den kinesiske udviklingsbank, som også er med på turen, råder over lån til hele verden på i alt 3,9 trillioner danske kroner, dobbelt så meget som Verdensbanken. Så helt afslappet er 'studieturen' vel næppe.