Kinesisk forskningsstation åbner døre for Grønland

Grønland kan få gavn af en kinesisk forskningsstation her i landet, sådan lyder det fra en grønlænder, som har studeret fem år i Riget i midten.
Foto © : Jonas Fievé/KNR
Skrevet af Jonas Fievé
28. oktober 2017 14:49
Versionist Erna Lynge

Derfor er det positivt, at Kina er interesseret i at åbne en forskningsstation her i landet, da det kan være en god måde for Grønland at øge handlen med Kina.

- Det er måske tegn på, at der kan opbygges venskab, siger Minik Høegh-Dam, som i dag arbejder med at rådgive virksomheder, som ønsker at eksportere til Kina.

LÆS OGSÅ Kinesisk interesse i forskningsstation

Gode handelsmuligheder

Kina har i forvejen en stor interesse i Arktis, da de både har et forskningsinstitut i Shanghai, som beskæftiger sig med polarforskning, og desuden har landet forskningsstationer i både Island og på Svalbart.  

Derfor mener han også, at Grønland kun kan glæde sig over muligheden for kinesiske tilstedeværelse.

- Jeg mener, at de er heroppe blandt andet for at kunne handle med og skabe gode forbindelser og venskab med Grønland.

En adjunkt ved Forsvarsakademiet slår overfor KNR fast, at Kina også har økonomiske interesse i Arktis.

LÆS OGSÅ Forskning er porten til gode relationer

Minik Høegh-Dam er godt klar over, at det ikke kun handler om venskab mellem landene, da Kine både er interesseret i naturressourcer og de muligheder, som et isfrit Arktis giver for kortere sejlruter til Europa og USA. 

Kinesiske interesser kan gavne Grønland

Men for Minik handler det om, at Grønland netop kan få fordel af den kinesiske tilstedeværelse i Arktis.

- De handler med hele verden, så hvis vi skal begynde at handle med dem, så er det op til os at handle fornuftigt og selvfølgelig bruge den sunde fornuft.

Grønland kan få gavn af en kinesisk forskningsstation her i landet, sådan lyder det fra grønlænder, som har studeret fem år i Riget i midten og i dag arbejder med rådgive virksomheder, som ønsker at eksportere til Kina.