Kineserne har nu set Isukasia

London Mining har afleveret sin ansøgning om udnyttelsestilladelse fra mineprojektet i Isukasia. Kinesiske investorer kiggede på området, hvor den fremtidig mine bliver anlagt, hvis Selvstyret giver grønt lys for udnyttelse af jernmalmen.
Forskerne fra Australien har angiveligt fundet fossilerne i et klippestykke fra Isukasia nordøst for Nuuk.
21. august 2012 07:01

Anlæggelsen af det store mineprojekt i Isukasia i Nuup Kangerlua begynder i 2013, hvis Selvstyret giver udnyttelsestilladelse. Selvskabet regner med at skabe mellem 400 og 500 nye arbejdspladser og minens levetid er anslået til mindst 10 år.

De kinesiske investorer skal efter planen rejse fra Nuuk i dag tirsdag efter at have kigget på området, hvor minen bliver anlagt. Jernmalmen fra Isukasia skal primært sejles til Kina, hvor en hastigt voksende jernindustri er parat til at tage imod den eftertragtede malm.

Der skal afholdes offentlige høringer inden Selvstyret tager stilling til ansøgningen om udnyttelsestilladelse.

I forbindelse med den igangværende offentlige høring, er rapporterne 'Vurdering af den Samfundsmæssige Bæredygtighed' og 'Vurdering af Virkninger på Miljøet' samt relevante bilag hertil, tilgængelige på grønlandsk og dansk.

Materialet findes på Selvstyrets høringsportal på www.nanoq.gl.

Høringsfristen er 19. oktober 2012, og alle er velkomne til at bidrage med høringssvar, hedder det i pressemeddelelse fra Selvstyret.

Der vil i høringsperioden blive holdt fire offentlige høringsmøder. Alle fire møder holdes på Grønlands Universitet Ilisimatusarfik. Første møde er fastsat til den mandag den 25. august. Alle mødes holdes om aftenen i tidsrummet fra kl. 19.00 til kl. 22.00.

Den grønlandske virksomhed KompetenceKompagniet varetager en uafhængig ledelse af møderne. Og KompetenceKompagniet vil ligeledes udarbejde referater fra møderne, der vil indgå i høringsprocessen.