Kina taber strid om sjældne metaller

Kina har tabt en strid i Verdenshandelsorganisationen WTO om restriktioner på dets eksport af sjældne metaller, siger amerikanske kilder i WTO i dag.
Skrevet af Karsten Sommer
26. marts 2014 11:54

Klagen om restriktioner på eksporten af de meget kostbare metaller, blev indgivet af USA, EU og Japan for to år siden.

Sjældne mineraler, som anvendes i almindelig højteknologi som computere, kameraer, biler, batterier, mobiltelefoner og missiler, er omdrejningspunkt i en større handelsstrid mellem Kina på den ene side og USA, EU og Japan på den anden.

Både Washington, Bruxelles og Tokyo klager over, at storproducenten Kina begrænser eksporten af metallerne.

Kina producerer nemlig 97 procent af verdens sjældne mineraler - og landet beskyldes for at tilgodese dets egne industrier ved at monopolisere forsyningerne til verdensmarkedet.

Også Grønlands store forekomster af sjældne jordarter har været nævnt i den forbindelse, da vores sjældne jordarter på sigt vil kunne sikre lande uden for Kina adgang til de vigtige mineraler.

Beijing siger, at dets politik skyldes hensyn til miljøet og begrænsende ressourcer.

USA, EU og Japan har udtrykt frygt for, at Kinas eksportbegrænsninger, vil kunne føre til knaphed og kunstigt høje priser, hvilket også kan tvinge elektronikproducenter til at flytte deres virksomheder til Kina for at få tilstrækkelig tilgang til metallerne.

WTO ventes senere i dag at offentliggøre detaljer om afgørelsen.