Kimmernaq synger om utroskab

Sangerinden Kimmernaq Kjeldsen gør sig klar til at udgive en solo cd. Frederik Elsner fra Nanook har skrevet sangene.
Skrevet af Noah Mølgaard
20. februar 2013 07:13

Et projekt, som har kørt siden sidste sommer, er ved at tage form og Kimmernaq Kjeldsens kommende cd forventes at blive udgivet af pladeselskabet Atlantic Music i maj.

Kimmernaq Kjeldsen fik sit gennembrud i 2006, da hun udgav sin debut cd 'Tunissut', hvor sangene er skrevet af hendes veninde Pilu Lynge.

Nu har Frederik Elsner skrevet sange til den kommende udgivelse, og har indspillet i Atlantic Musics studie i København.

- Jeg har været meget bevist om at det ikke skal være en Nanook-udgivelse med Kimmernaq som sangerinde, forklarer Frederik Elsner til KNR.gl.

- Jeg har taget en uge ferie, hvor jeg bare har siddet hjemme og skrevet sange. Sangene er skræddersyet til Kimmernaq, men vi kan nok ikke undgå at høre at det er mig der er sangskriver, siger Frederik Elsner.

Han kom hjem med indspilningerne fornyligt og præsenterede dem for Kimmernaq Kjeldsen.

- Jeg har også tænkt meget på om sangene skulle minde for meget om Nanook. Men det er blevet til helt nye sange og sangene er så forskellige at jeg ikke føler at man får nok af at høre en sang for få en holdning til hele projektet, siger Kimmernaq Kjeldsen til KNR.gl.

Koncert i Nuuk

Sangene handler meget om grønlandske værdier. Det handler blandt andet om sproget, gamle dage og udfordringer i den moderne hver dag, hvor man blandt andet skal forholde sig til utroskab.

- Det er velkendt fænomen, som man kun sjældent hører i sange. Men jeg synes at teksterne giver håb. Vi står ikke tilbage som ofre, men står med optimisme til fremtiden, siger Kimmernaq Kjeldsen.

En af sangene handler om sagnet 'Ikusimiak' om damen, der går med sine albuer, som er blevet fortalt gennem mange generationer.

- Jeg har hørt sagnet som barn og synes at den er uhyggelig. Den har ligget i erindringen i mange år er nu blevet skrevet som en sang, siger Frederik Elsner.

Bassisten Jens Simonsen og trommeslageren Anders Haaning troppede til Atlantik Musics studie i København og Anders Haaning har lavet en slags lydkulisse med trommer.

Kimmernaq Kjeldsen tager til København i marts for indspille vokalen og det er planen at cd'en kommer på gaden i maj.

- Vores første koncert i Nuuk med den kommende plade sker i begyndelsen af oktober i forbindelse med Akisuanerit Festivalen. Men hvis der skulle være interesse for at invitere os til andre byer efter udgivelsen er vi meget åbne. Og antallet koncert efter udgivelsen vil selvfølgelig afhænge af modtagelsen blandt publikum, siger Kimmernaq Kjeldsen.