Kim Leine sejrer igen

Kim Leine vinder DR’s romanpris for bogen Profeterne i Evighedsfjorden.
Skrevet af Martine Lind Krebs
10. juni 2013 07:08

Første bind i Kim Leines grønlandske missionshistoriske trilogi blev lørdag belønnet med DR’s litteraturpris, DR Romanprisen.

Kim Leine vandt tilbage i januar de gyldne laurbær for bogen, i februar fulgte Politikens litteraturpris og forude venter muligvis også Nordisk Råds litteraturpris, som han også er nomineret til.

Prisen er valgt i et samarbejde mellem de danske biblioteker, der valgte seks romaner ud, og læserne, der via Romanklubber på godt 50 biblioteker har læst og drøftet bøgerne, hvorefter en jury fra bogklubberne kårede Profeterne fra Evighedsfjorden som vinder.

Juryen kalder bogen ’enormt gennemtænkt og velbearbejdet – både med hensyn til facts, men også komposition. Der er tænkt over enhver detalje i den, og det er sådan en bog, man flytter ind i.’
Det er Kim Leines tredje roman med Grønland som scene. Efter 15 år som sygeplejerske i Nuuk og på Østkysten føler den dansk-norske forfatter sig stærkt forbundet med Grønland.

Forfatteren drømmer om at følge op på historien om Habakuk og Maria Magdalene med to bøger mere om Grønlands missionshistorie. En om fødslen af kolonien Godthåb og en anden om konebådsekspeditionen i 1884. Dem kommer vi dog til at vente på, den næste roman handler om en dansk frihedskæmper under den finske borgerkrig.

Med romanprisen følger 25.000 kroner.